Vitamíny - malí veľkí pomocníci
Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
Vitamíny sa ako súčasť enzýmov zapájajú do procesov látkovej výmeny a tým ovplyvňujú činnosť vnútorných orgánov nášho organizmu. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete viac o jednotlivých vitamínoch, ich účinku a tiež ich výskyte v potrave.
Vitamín A (retinol) – zabezpečuje správny stav a funkciu pokožky a slizníc. Nedostatok vitamínu spôsobuje poruchu videnia v tme a môžu sa objaviť aj problémy s rozpoznávaním farieb. Zdroje vitamínu A: špenát, mrkva, paprika, rajčiny, tekvica, žltý melón, čerešne, broskyne, mlieko a mliečne výrobky, bravčová pečeň.
Vitamín D (kalciferol) – reguluje prísun vápnika do kostí a spolupôsobí s iným vitamínmi (A, E, C). Náš organizmus dokáže produkovať vitamín D pod vplyvom ultrafialového žiarenia. Nedostatok vitamínu D spôsobuje osteoporózu. Nachádza sa v mliečnom tuku, masle, rybacej pečeni a tuku, vajíčkach a pečeni.
Vitamín E (tokoferol) – brzdí procesy, ktoré spôsobujú starnutie organizmu. Obsahujú ho pšeničné klíčky, celozrnný chlieb, olej z obilných klíčkov a iné rastlinné oleje.
Vitamín K (filokinon) – dôležitý je pre zrážanie krvi. Produkujú ho črevné baktérie, takže náš organizmus je schopný si určité množstvo vytvoriť sám. Doplniť si ho môžeme zo zeleniny a prívarkov.
Vitamín B1 (tiamín) – stará sa o energetické zásobovanie celého organizmu. Nájdeme ho v mäse (hlavne v bravčovom) a strukovinách.
Vitamín B2 (riboflavín) – dôležitý je hlavne v procese produkcie energie. Jeho zdrojmi sú mlieko a mliečne výrobky, strukoviny, mäso a pečeň.
Vitamín B3 (kyselina panteónová) – podporuje premenu tukov a uhľohydrátov v organizme. Nachádza sa takmer vo všetkom, čo konzumujeme, takže k jeho nedostatku v organizme dochádza len zriedka.
Vitamín B6 (pyroxidín) – má v organizme široké využitie, ovplyvňuje napr. látkovú výmenu tukov alebo štruktúru bielkovín. Črevné baktérie si ho vedia vyprodukovať, získať ho vieme tiež z mäsa, pečene, rýb, kapusty a šošovice. Ak trpíte zlou náladou, pocitmi slabosti alebo kožnými problémami, ich príčinou môže byť práve nedostatok vitamínu B6.
Vitamín B12 (kobalamín) – jeho úlohou je spolupráca na procesoch látkovej výmeny a na tvorbe krviniek. Obsahujú ho iba potraviny živočíšneho pôvodu (mäso, pečeň, vajcia...). Jeho nedostatok spôsobuje chudokrvnosť.
Vitamín C (kyselina askorbová) – najznámejší spomedzi vitamínov. Udržiava odolnosť organizmu. Prijímať by sme ho mali každý deň, pretože telo si nedokáže urobiť jeho zásoby. Hlavným zdrojom vitamínu C je ovocie, predovšetkým citrusy ale aj jahody, ríbezle či egreše. Paprika, surová kyslá kapusta, tekvica, kaleráb aj zemiaky obsahujú vitamín C. Nedostatok vitamínu C sa môže prejavovať krvácaním ďasien, vypadávaním zubov, lámavosťou kostí.
Vitamín H (biotín) – podieľa sa na syntéze mastných kyselín a využívaní uhľohydrátov. Nájdeme ho v pečeni, obličkách, žĺtku z vajíčka. Je to tiež jeden z vitamínov, ktoré dokážu produkovať aj črevné baktérie. Nechutenstvo, anémia a neurotické príznaky môžu byť spôsobené jeho nedostatkom.
Kyselina fólová – zabezpečuje normálnu činnosť slizníc tráviacej sústavy. S vitamínom B12 sa podieľa na riadení produkcie bielych a červených krviniek a krvných doštičiek. Zdrojom sú hlavne potraviny rastlinného pôvodu – špenát, mandle, oriešky, múka. V jej produkcii nám tiež pomáhajú črevné baktérie. Nedostatok kyseliny fólovej môže spôsobovať poruchy trávenia a ochorenie pečene.
Niacín (kyselina nikotínová) – ovplyvňuje činnosť pečene, obličiek, svalstva a je základným kameňom enzýmov. V prípade, že má organizmus dostatok vitamínu B2 a B6, dokáže si s ich pomocou v pečeni niacín vytvoriť sám. Obsahujú ho ryby, mäso a vnútornosti. Jeho nedostatok zapríčiňuje únavu, ospalosť, bolesti hlavy, podráždenosť, poruchy trávenia a tiež kožné problémy.
Pro Senior portál napsala
Veronika Pružinská
Diskuze
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.