Ponúkajú kúpaliska zdravé menu?

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
03. 08. 2018
Langoše s majonézou, alebo kečupom, hranoly a párky. Aj takto vyzerá jedálničiek kúpaliskových rekreantov. Čľapkanie sa vo vode a naháňanie slnečných lúčov nie je najjednoduchšie, po pár hodinách dobre padne niečo pod zub.

Langoše s majonézou, alebo kečupom, hranoly a párky. Aj takto vyzerá jedálničiek kúpaliskových rekreantov. Čľapkanie sa vo vode a naháňanie slnečných lúčov nie je najjednoduchšie, po pár hodinách dobre padne niečo pod zub. Na kúpaliskách väčšinou nechýbajú bufetu s ponukou nie práve najľahšieho občerstvenie. Uprednostňované sú lacné polotovary, ktoré sa ľahko skladujú a nie sú na ne kladené tak kritické požiadavky hygieny.

Typické menu pozostáva s langošov. Už len samotný langoš je pomerne veľkou záťažou pre trávenie. Cesto s prímesou smotany smažené v oleje, keď si ešte k tomu priložíme majonézu alebo v tom lepšom prípade kečup nasýtenosť sa určite rýchlo dostaví. Striedma konzumácia takejto pochutiny nespôsobí problémy, ale keď sa stane stálym inventárom vášho jedálnička riskujete zvýšenie hladiny cholesterolu.

Podobne výdatný doping poskytujú hranolky. Na kúpaliskách býva zvykom pripravovať ich vo fritéze, preto sú poriadne vykúpané v oleji. Otázne je ako často prevádzkari bufetov olej vo fritéze menia.

Najväčším strašiakom z kúpaliskových bufetov je majonéza, sama o seba však neoredstavuje hrozbu pre zdravie. Hlavnou zložkou majonézy je rastlinný olej, kvalitný rastlinný olej pomáha rozkladať vitamíny A, D, E. Ďalšou dôležitou súčasťou sú vajcia, ak si myslíte, že ich obsahuje veľkou množstvo, mýlite sa. V 250 ml. balení majonézy je iba tretina vajcia.

Dokonca ani ak držíte diétu nemusíte sa majonézy obávať, na pultoch predajni už nájdete aj nízko kalorické varianty tejto potraviny. Ak nekonzumujete veľké množstvo majonézy nemusíte sa ničoho obávať, v miernom množstve zdraviu neuškodí. Toto vynikajúce ochucovadlo je vyrábané z čisto prírodných produktov.

Stravovanie  v lete je špecifické, bojujeme s vysokými teplotami, horúcim vzduch a nízkou vlhkosťou. Napriek tomu už len pri návšteve kúpaliská jedávame pokrmy, ktoré ťažšie potraviny. Medzi epidemiologicky rizikové potraviny patrí zmrzlina a mastné jedlá. Spôsobujeme záťaž svojmu srdcu metabolizmu aj žalúdku. Aby sme sa však udržali v rovnováhe mali by sme prejsť na stravu, ktorá je ľahšie stráviteľná a má nižšiu energetickú hodnotu.

V jedálničku by nemali chýbať celozrnné potraviny, ovocie, zelenia a ryby. V lete, keď teploty šplhajú poriadne vysoko dobre padne dať si pod zub niečo ľahké. Ponuka zeleninových alebo ovocných šalátov však už v bufetoch nie je takou samozrejmosťou. Kto však hľadá nájde, ak si urobíte na kúpalisku dlhší prieskum určite nájdete jedlo podľa vášej chuti.

Pre Senior Portál napísala
Viera Pastorková

 

 


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu