Liečime sa ovocím

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
01. 11. 2018
Ovocie by malo byť spolu zo zeleninou na našom jedálničku každý deň. Ruku na srdce – koľko surovej zeleniny alebo ovocia denne skonzumujete? Skúste sa na ovocie pozerať ako na liek a zaraďte ho do svojho každodenného jedálnička.

Detoxikácia ovocím

Na prečistenie krvi, vylúčenie škodlivých látok a regulovanie trávenia je dobré jeden deň v týždni jesť iba jeden druh surového ovocia. Ak vám samotné ovocie nechutí, alebo sa obávate, že by boli celý deň hladní, dajte si k nemu tmavý chlieb. Ak sa rozhodnete pre detoxikáciu pomocou ovocia, mali by ste v určený deň zjesť 1 – 2,5 kg ovocia v piatich porciách. Vaše telo sa vám poďakuje, pretože takáto detoxikácia priamo vplýva na látkovú premenu, zabraňuje rozkladu zvyškov v čreve, pomáha vylučovaniu škodlivých látok z tela, má kladný dopad na nervovú sústavu, pomáha regenerácii pečene a tým šetrí obličky. Vaša pokožka sa zregeneruje, svalstvo omladí, posilní sa srdce a cievy a tiež prirodzená obranyschopnosť organizmu.

Ktorý druh ovocia si na detoxikáciu vybrať? Je to na vás. Podľa toho, ktoré vám chutí alebo podľa jeho špeciálnych účinkov na organizmus.

Jablko

Jablká pôsobia povzbudzujúco na svalstvo i nervovú sústavu. Podporujú vylučovanie kyseliny močovej, zlepšujú činnosť obličiek, sú výborné proti reume, znižujú cholesterol v krvi, zlepšujú chuť do jedla. Odporúčajú sa napr. pri fyzickej a psychickej vyčerpanosti, v tehotenstve, reume alebo pri sedavom zamestnaní. Účinné sú pri bolestiach hlavy a nespavosti.

Pomaranč

Pozitívne vplýva na trávenie a zlepšuje chuť do jedla. Povzbudzuje svalstvo a nervovú sústavu, posilňuje obranyschopnosť organizmu, má dezinfekčné účinky. Pomaranče by sa mali konzumovať pri zotavovaní sa z choroby, nechutenstve, poruchách trávenia i pri nedostatku vitamínov a minerálov. Rovnako ako jablká sú účinné pri fyzickej i psychickej vyčerpanosti. Dobrým pomocníkom vedia byť pri lámavosti vlasov alebo závratoch. Preventívne pôsobia na infekčné ochorenia, horúčkové stavy a zápaly ďasien.

Hrozno

Je vynikajúce na prečistenie čriev a podporu trávenia. Malo by sa jesť aj so šupkou a zrnkami, pri črevných ťažkostiach sa však odporúča šupku a zrná nejesť. Ľudia s citlivým žalúdkom, zápalmi čreva alebo s cukrovkou by sa mali hroznu vyhýbať a siahnuť radšej po jablkách. Hrozno posilňuje svaly a nervy, nahrádza niektoré minerálne látky a vitamíny, poporuje činnosť pečene, žlčníka, obličiek a tiež účinkuje ako preháňadlo.

Čerešne

Obsahujú veľa minerálnych látok, stopových prvkov a málo uhľohydrátov, preto sú vhodné pre diabetikov. Odporúčajú sa na žlčníkové i obličkové kamene, reumu, zápalové ochorenia, zápche i obezite.

Marhuľa

Marhule pomáhajú pri novostavbe kostí a tkanív. Vďaka nim sa posilňuje životaschopnosť buniek a zlepšujú sa ich funkcie. Obsahuje veľa minerálnych látok a stopových prvkov. Marhule vám pomôžu pri zotavovaní sa z choroby, nechutenstve, nespavosti i pri nervozite. Podobne ako hrozno pôsobí ako preháňadlo. Účinné sú i pri závratoch.

Pre Senior Portál napísala
Veronika Pružinská


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Marpok | 23. 03. 2011, 13:31

Osobně se snažím sníst každý večer jedno jablko. Má mimo jiného skvělé účinky na trávení. Po něm se mi to v žaludku všechno pěkně srovná a nikdy nejdu spát s nepříjemným pocitem "plného břicha", i když například večeřím později než obvykle.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu