Alergia na potraviny – vajcia

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
12. 05. 2018
Zdá sa vám tento nadpis akosi zvláštny a nikdy ste o podobnej alergii nepočuli? Najmä mamičky s malými deťmi by vám o nej vedeli povedať svoje. Alergia na vajcia ale začína prekonávať kategóriu detských alergénov a čoraz častejšie sa vyskytuje aj v omnoho vyšších vekových kategóriach. Už na prvý pohľad sa pri tom jedná o veľmi nepríjemný druh potravinovej alergie.

V čom to tkvie?

Zistiť alergiu práve na vajíčka je pomerne ťažké. Pretože aj samotné zloženie vajec je rôzne, nemusí ísť o alergiu na vajce ako také. Najčastejšie organizmus reaguje prehnane na bielok, pri tom alergik pokojne znesie potraviny pripravené len zo žĺtka. Hlavným dôvodom sú alergénne zložky bielka ovotransferín, ovalbumin, lyzozym a ovomukoid a samozrejme vaječné bielkoviny, ktoré obsahuje. Žĺtok ma o niečo iné zloženie, obsahujúce aj väčšiu časť minerálov, pre to býva menším alergénom.

Alergik pri tom nereaguje len priamo na vaječné jedlá, ale na všetky potraviny, ktoré obsahujú stopy po vajciach, či vajcia sú ich priamou súčasťou. Preto pri alergii dochádza k výraznému zredukovaniu jedálneho lístka a pacient musí byť obozretný v tom, aké jedlo môže či nemôže zjesť.

Skrížené alergie

Práve alergia na vajcia vyvolaná bielkovinami v ňom sa dáva do spojitosti s alergiou na mlieko a mliečne bielkoviny, prípadne na bielkoviny sóji. Preto mnohokrát tieto alergie idú spolu ruka v ruke. Ich prejavmi sú rôzne ekzémy, tráviace ťažkosti, hnačka, svrbenie v ústnej dutine, fľaky po koži, vyrážky a mnohé iné. Ako pri každom type alergii môže prísť aj k anafylaktický šok, ktorý môže byť životu nebezpečný!

Ďalším vyvolávačom alergie na vajcia môže byť aj na pohľad nevinná alergia na perie. Môže byť buď kontaktná – alergia sa vyskytne pri priamom dotyku alergénu s pacientom, alebo je jedinec alergický na osobité prachové čiastočky peria vtákov – najmä domácej hydiny. Po čase sa môže popri silných prejavoch alergie na perie vyskytnúť aj alergia na vajcia, nie je to však pravidlom.

Obchádzanie vajec

Pri alergii na vajcia platí to, čo pri všetkých iných – je potrebné sa im vyhnúť. Keďže sú vajíčka výrazne obsiahnuté v našom jedálničku a vyskytujú sa v mnohých potravinách, vyhýbanie sa im vedie k radikálnej zmene v našom stravovaní. Stopové prvky vajec obsahujú takmer všetky čokolády či napolitánky, mnohé druhy pečiva a ďalších potravín. Výrobca je povinný údaj o obsahu aj stopových prvkov vajec uvádzať na obale.

Dobrá správa je, že ako všetko, aj vajíčka možno nahradiť, najmä pri pečení, niečím iným. Či už produktami ponúkanými v predajniach priamo z tohto dôvodu – pri tých sa ale treba mať na pozore. Ich hlavnou zložkou je sója a ako už bolo napísané, alergia na sóju a jej bielkoviny je skríženou alergiou na vajcia! V kuchyni pri príprave koláčov a palaciniek si môžete pomôcť kukuričným alebo zemiakovým škrobom. Taktiež vajíčko nahradí pri sladkých pokrmoch aj pudingový prášok. Inak jedno vajce nahradí balíček kypriaceho prášku zmiešaný s polievkovou lyžicou vody a octu, alebo pol vrecúška želatíny. Ak chcete na vitamíny bohatú náhradu za vajce, zalejte 100ml horúcej vody pol vrecúška sušeného droždia. Náhrady je pri varení možné kombinovať tak, aby čo najmenej zasiahli do chute pripravovaného pokrmu.

Nech už sú alergie na potraviny akokoľvek nepríjemné, dá sa s nimi žiť. Niekedy postačí pravidelné užívanie liekov a čas, kým sa vyhýbate alergénu a o pár rokov vás alergické testy môžu milo prekvapiť. Ako pri každej chorobe platí, je dôležité dodržiavať rady lekára.

Pre Senior Portal napísala
Lucia Zimanová


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu