Zmrzlina

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
09. 10. 2018
Dnes si mnohí z nás ani nevedia predstaviť teplé letné dni bez tejto ľadovej pochúťky. Už len jej samotný názov nesie v sebe ľahkosť oddychu a slnečných lúčov. Evokuje v nás predstavu vyvaľovania sa na pláži a sladkého ničnerobenia. Zmrzlina- maškrta, ktorú sme si obľúbili už v detstve a mnohokrát nám ho aj pripomína. Viete ako vznikla? Kam siaha jej pôvod? Aké príchute existujú? Kedy sa začala vyrábať? Kto vymyslel kornút? Poďme sa na to spolu pozrieť...

HISTÓRIA ZMRZLINY

Predpokladá sa, že už v dávnej minulosti sa v Číne vyrábala mliečna ryžová zmes, ktorá sa ukladala do snehu a tam tuhla. Bol to predchodca zmrzliny? Neskôr počas zlatých časov Grécka a Ríma sa podával významným hosťom pokrm, tvorený z čerstvého, z hôr prineseného snehu, do ktorého sa pridávali ovocné šťavy i samotné lesné ovocie. Aký je však prínos Talianov, ktorým sa pripisuje tá najväčšia zručnosť pri vyrábaní kvalitnej zmrzliny? Pravdepodobne objavili ako správne pripravenú pochúťku udržiavať chladnú. To, že sa vraví, že pripravujú najlepšiu zmrzlinu môže byť pravda, ale nie sú jej objaviteľmi. V súčasnosti si stvorenie zmrzliny v podobe výrobku, aký každý z nás pozná, pripisujú na účet Američania. Už na začiatku dvadsiateho storočia ju podávali emigrantom ako americkú pochúťku na privítanie v štátoch. V roku 1776 v New Yorku otvorili prvý „zmrzlinový salón“. Meno pochúťky znelo „ice cream“, teda ľadový krém. Aj oblátkový kornút sa zrodil v Amerike. Verte, či nie, bola to náhoda. Keď výrobcom zmrzliny chýbali misky na jej servírovanie, zachránil ich známy cukrár Ernest A. Hamwi- vyrobil z tortovej oblátky kornút tak, aby udržal zmrzlinu a zároveň bol jej chutným doplnkom. Odvtedy sa jeho vynález používa dodnes.

ZMRZLINA A ZDRAVIE

Zmrzlina môže i ohroziť zdravie človeka, pokiaľ je nesprávne uskladnená. Často sa stretávame s hromadnými nákazami, kedy sa v zmrzline objavili Salmonelly. Dajte si preto pozor na to, u akého výrobcu zmrzlinu kúpite. Pokiaľ máte chuť na klasickú „kopčekovú“, kupujte ju len v overených zmrzlinárňach. Ak nemáte istotu, čo sa v zmrzline bude nachádzať, kúpte si radšej nanuk. Zmrzlina spôsobuje problémy i ľuďom s neznášanlivosťou mliečneho cukru. U týchto vyvoláva bolesti brucha i hnačku.

ZMRZLINOVÉ PRÍCHUTE

Najskôr sa podávala zmrzlina s lesným, alebo čerstvo pozberaným ovocím. Príchuť bola vlastne len príloha. Potupne sa krém zmiešaval s ovocím, alebo ovocnou šťavou a zmrzlina dostávala podobu, akú poznáme dodnes. S postupom času ľudia popustili uzdu svojej fantázii a preto v súčasnosti poznáme nekonečné množstvo príchutí. Klasické druhy ako čokoládová, vanilková, punčová, oriešková, a smotanová, obohatili ovocné príchute- lesná zmes, záhradná zmes, jahodová, višňová, malinová, citrónová, melónová, čučoriedková, slivková, hroznová, mango, pomarančová. Medzi najmladšie sa radia- tvarohová, stracciatella, nugátová, raffaelo, chilli, kolová, šmolková, redbull, cookies a karamelová. Určite sa už čoskoro dočkáme ďalších možných i nemožných príchutí a kombinácií.

ZMRZLINOVÉ RECEPTY

Máte chuť si pripraviť zmrzlinu sami doma? Ponúkame vám niekoľko receptov!

PRAVÁ TALIANSKA ZMRZLINA

Potrebujete: 250 ml mlieka, 250 ml šľahačkovej smotany, 3 žĺtky, 1 vajce, 1 malú lyžičku maizeny, 250 ml ovocnej drene, 125 g cukru, vanilkový cukor, 1 stužovač šľahačky

Postup: zmiešame žĺtky, vajce, cukor, mlieko, ovocnú dreň a maizenu, na panvici na miernom ohni zmes privedieme k varu, potom odstavíme a za stáleho miešania necháme vychladnúť, šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačom a vanilkovým cukrom a primiešame do ovocného krému, naplníme do formičiek a necháme vychladnúť

JEDNODUCHÁ DOMÁCA ZMRZLINA

Potrebujete: 250 g akéhokoľvek ovocia, 3 lyžice práškového cukru, sladkú a kyslú smotanu

Postup: do ručného šľahača dáme ovocie, smotany a cukor, vyšľaháme a plníme do foriem

KLASICKÁ ČOKOLÁDOVÁ ZMRZLINA

Potrebujete: 75 g čokolády na varenie, 1 vajce, 150 g cukru, 200 ml mlieka, vanilka, 200 g smotany

Potup: čokoládu nakrájame na kúsky, dáme ju do vodného kúpeľa, pridáme časť mlieka a vanilku, vyšľaháme vajce a cukor, pridáme zbytok mlieka a roztopenú čokoládu, ktorá je už vychladnutá, vložíme do foriem a chladíme.

Pre Senior Portál napísala
Martina Halajová


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu