Zemiaky na rôzne spôsoby

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
28. 06. 2020
Zemiaky obsahujú vysoké množstvo karotenoidov. Sú to rastlinné zložky schopné likvidovať a odstraňovať z tela bunky narušené každodenným negatívnym vplyvom vonkajšieho prostredia. Rovnako pomáhajú telo zbavovať buniek opotrebovaných náročným fyzickým tréningom.

Pri kúpe zemiakov dávajte pozor a vyberajte len tie strednej veľkosti bez poškodenia. Zemiaky čo i len z časti zelené obsahujú jedovaté látky, ktoré sa ani varením úplne nezničia.

Zaradiť zemiaky do jedálneho lístka nie je vôbec ťažké. Odporúča sa konzumovať zemiaky v šupke, keďže práve v nej sa nachádza vysoké množstvo vitamínov a minerálov. Ideálne sú pečené v rúre s pridaním trochy olivového oleja.

Zemiaky na rôzne spôsoby

Kaša s brokolicou

Potrebujeme: 100 g zemiakov, 50 g brokolice, 0,5 dcl mlieka, 50 g masla a rascu.

Zemiaky najprv ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme vo vode spolu s rascou. Potom umyjeme brokolicu, rozdelíme na ružičky a uvaríme. Po uvarení brokolicu a zemiaky scedíme, pridáme mlieko, maslo a rozmixujeme.

Zemiakové pusinky

Potrebujeme. 400 g zemiakov, 50 g masla, 1 vajce, 2 žĺtky, 50 g parmezánu, vegeta

Očistené zemiaky uvaríme domäkka v osolenej vode, prelisujeme. V mise vymiešame maslo a žĺtky na penu, pridáme vegetu, prelisované zemiaky, vajce, postrúhaný syr. Redšie cesto naplňte do cukrárenského vrecka a na vymastený plech striekajte pusinky. Tie potrite bielkom a pomaly pečte v rúre.

Výmyselní čerti

Potrebujeme: zemiaky, masť, cesnak, soľ, korenie, zelenina podľa vlastného výberu.

Zemiaky z jednej strany zrežeme a konček použijeme ako vrchnák. Vydlabeme vnútro zemiaku, osolíme, okoreníme a zmiešame s masťou a prelisovaným cesnakom. Zmesou naplníme vydlabané zemiaky, prikryjeme vrchnákom, prepichneme špáradlom a v suchom pekáči prudko zapečieme. Upečených čertov ozdobíme zeleninou.

Zemiaková torta

Potrebujeme, kilo zemiakov, 5 vajíčok, soľ a olej.

Obielené zemiaky nakrájame na plátky, udusíme prikryté na oleji. Keď sú polomäkké, zalejeme ich rozšľahanými a osolenými vajíčkami. Smažíme prikryté až kým nám vajíčka po obvode okrúhlej panvice nezružovatejú. Pomocou plytkého taniera zmes otočíme, chvíľku smažíme a podávame so zeleninovou oblohou.

Pre Senior Portál napísala
Lucia Benková


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu