Zákusky, které zvládnete aj doma
Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
KOKOSOVÉ REZY
Potrebujeme: 4 polievkové lyžice práškového cukru, 4 vajcia, 1 vanilínový cukor, 4 polievkové lyžice polohrubej múky, 4 polievkové lyžice vody, 1 čajovú lyžičku práškového cukru, 5 polievkových lyžíc strúhaného kosu
Potrebujeme na krém: 2 polievkové lyžice hladkej múky, 300 ml mlieka, 100 g práškového cukru, 200 g masla
Postup: Vajcia rozbijeme, oddelíme bielky a žĺtky. Bielky s cukrom vyšľaháme na sneh. Postupne k snehu pridávame žĺtky, vodu, múku, kypriaci prášok a na záver pridáme kokos. Zmes nalejeme na plech vyložený mastným papierom a pečieme.
Krém: K variacemu sa mlieku postupne pridávame múku a vymiešame na hustú kašu, zmes potom necháme vychladnúť. Pridáme maslo, ktoré sme do peny vymiešali s cukrom a vznikne nám jemný krém. Upečené cesto upravíme do obdĺžnikového tvaru, rozkrájame na tri pásy. Každý potrieme krémom a naukladáme na seba. Navrch posypeme kokosom.
RUMOVÉ PRALINKY
Potrebujeme na cesto: 150 g cukru, 3 vajcia, 1 balíček vanilínového cukru, 150 g hladkej múky, 70 ml rumu, 60 ml vody, rumovú arómu, 60 g práškového cukru, tmavú polevu
Na obalenie potrebujeme: 1 balíček polevy, 100 g čokolády na varenie
Potup: Z vajec, cukru a vanilínového cukru vyšľaháme cesto. Pridáme preosiatu múku a zmiešame do hladka. Vzniknuté cesto rozotrieme na plech a do ružova pečieme približne 10- 12 minút. Papier na pečenie posypeme cukrom a piškótu naň opatrne uložíme. Následne piškótu pokrájame na malé kúsky, pridáme vodu, rum, rumovú arómu, polevu a cukor. Všetko spolu zmiešame a vytvoríme drobné guľôčky. Tieto obalíme v čokoláde a necháme ich stuhnúť v chladničke.
MARLENKA
Potrebujeme na cesto: 100 g margarínu, 1 kg hladkej múky, 2 vajcia, 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny, 2 veľké lyžice medu, 200 g kryštálového cukru
Potrebujeme na plnku: pol kila masla, 500 g Salka,50 g orechov
Postup: Vyšľaháme margarín, vajcia, med a cukor. Vo vodnom kúpeli spolu zohrievame, pridáme sódu bikarbónu a múku tak, aby bolo cesto vláčne. Všetko rozdelíme na 5 častí, cesto vyvaľkáme a plátky cesta upečieme. Aby sme pripravili plnku, vymiešame maslo so Salkom a zmesou natierame jednotlivé vrstvy cesta. Jeden z plátov rozdrvíme, zmiešame s orechmi a nanesieme na poslednú vrstvu krému. Necháme dobre stuhnúť a podávame.
MALINOVÁ LAHODA
Potrebujeme na cesto: 300 g krupicového cukru, 3 bielka
Potrebujeme na náplň: malinový lekvár, pistácie, maliny
Postup: Z bielkov a cukru vyšľaháme sneh. Natierame ho postupne na plech vyložený papierom na pečenie vo forme drobných koliesok, či kociek. Sneh vysušíme v rúre za 2- 2, 5 hodiny. Kolieska a kocky prerezané na polky naplníme lekvárom, malinami a posypeme pistáciami.
Pre Senior Portál napísala
Martina Halajová
Diskuze
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.