Veľký zázrak od malých tvorov

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
05. 06. 2018
Med. Sladká pochúťka, ktorá má liečivé účinky a priaznivý dopad na naše zdravie. Vytvárajú ho včely, prípadne iné druhy hmyzu zberom a zahusťovaním sladkých štiav - predovšetkým nektáru a kvetov. Med sa neodporúča alergikom, ktorí sú citliví na pele. Nealergici môžu konzumovať med denne, pretože je zdrojom vitamínov – A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P a minerálnych látok ako zinok, sodík, železo, vápnik alebo draslík.

Ak začnete ráno polievkovou lyžicou medu, chránite sa pred žalúdočnými vredmi, zápchou či hnačkou alebo chorobami pečene a žlčníka. Pomôže vám pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástornika či sliznice hrubého čreva. Vynikajúco prospieva imunitnému systému a dodáva energiu pri vyčerpaní. Ak trpíte nespavosťou alebo nervozitou, med je vašim pomocníkom. Najväčšiu službu vám med spraví pri angíne. Ak namiesto cukru uprednostníte do čaju alebo kávy med, dávajte pozor, aby ste ho nepridali príliš skoro. Nechajte tekutinu najskôr trochu vychladnúť. Pri zahriatí na teplotu vyššiu ako 40 stupňov Celzia, stratí veľa zo svojich účinkov. Med je vďačná prísada do pečenia, a preto vám ponúkame zopár receptov, ktorými si môžete osladiť váš deň.

Medovníčky

300 g medu

700 g hladkej múky

150 g práškového cukru

2 vajcia

5 g sódy

1,5 veľkej lyžice perníkového korenia

125 g masla

Cesto zamiesime vlažným medom a necháme stáť 5 hodín. Potom znovu zamiesime, rozvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary, ktoré kladieme na vymasteným plech a upečieme. Tvary robíme do páru, lebo medovníčky po upečení spájame. Jeden kus natrieme džemom, druhý namočíme v uvarenej káve s rumom a spojíme. Nakoniec môžeme medovníčky obliať čokoládou.

Medové chrústiky

560 g hladkej múky

500 g kryštálového cukru

3 polievkové lyžice medu

5 vajec

0,5 kávovej lyžičky sódy bikarbóny

1 kávová lyžička škorice

1 vajíčko na potieranie

Preosejeme všetky práškové prísady a premiešame ich. Pridáme cukor a znovu premiešame. Pridáme vajíčka a med a vypracujeme cesto. Ak sa cesto lepí, pridáme ešte trochu múky. Keď je cesto hotové, tvarujeme z neho valčeky s priemerom asi 1,5 cm. Krájame ich na dĺžku asi 4 cm. Aby sa s cestom lepšie pracovalo, pred samotným tvarovaním valčekov ho môžeme dať na chvíľu stuhnúť do chladničky. Chrústiky ukladáme na vymastený plech v dostatočnej vzdialenosti od seba, potrieme ich vajíčkom a môžeme dozdobiť napr. orechami. Pečieme pri 200 stupňoch dozlatova (sú mäkšie) alebo do hneda (sú chrumkavejšie).

Turecký med

3vaječné bielka

180 g cukru

100 g medu

120 g sekaných orieškov

V horúcej vode zohrejeme med. Z bielok a cukru vyšľaháme sneh. Za stáleho miešania tenkým pramienkom prilievame med a nakoniec primiešame oriešky. Masu necháme vychladnúť. Po vychladnutí ju natierame na oblátky v hrúbke asi 1 cm. Navrch položíme ďalšiu oblátku a zaťažíme. Necháme jeden deň stáť a krájame na pásiky.

Pre Senior Portál napísala
Veronika Pružinská

 


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu