Tzatziki‏

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
07. 07. 2018
Čo znamená pojem tzatziki? Buď si pod tým môžeme predstaviť grécky šalát z uhoriek, jogurtu (alebo smotany), olivového oleja, cesnaku, mäty a korenín alebo ide o koreninovú zmes na prípravu tohto jedla.

Názov tzatziki podchádza z tureckého cacik. Je to jedlo, ktoré obsahuje mnoho rovnakých prísad, ale nie je také husté. O caciki sa hovorí ako o viac zriedenom bratrancovi tzatziki a zvyčajne sa servíroval ako príloha k mäsu. Obdobu tohto jedla poznajú v Bulharsku, v Macedónsku, v Srbsku aj v Iraku. Na Cypre je pokrm známy ako talattouri a recepty často zahŕňajú menej cesnaku a viac podielu mäty na rozdiel od gréckeho prevedenia.

Tzatziki je grécke predjedlo vždy podávané za studena. Používa sa aj ako omáčka na gyros či souvlaki. Je výborné v kombinácii s grilovaným mäsom a zeleninou alebo čevabčiči. Pokojne po ňom siahnite všade tam, kde by ste inak použili majonézu popr. tatarskú omáčku. Tzatziki sa nám môže hodiť aj ako olovrant s pečivom.

Na výrobu tzatziki sa používajú zväčša solené, vylisované a prebytočnej vody zbavené uhorky. Na prípravu potrebujeme: šalátovú uhorku, kyslú smotanu (jogurt), olivový olej, soľ, korenie na tzatziki (kôpor) a cesnak.

Postup: Ošúpanú uhorku nastrúhame na hrubšie "rezance" a vyžmýkame ich tak, aby v nich ostalo čo najmenej šťavy. Zalejeme ich zmesou, ktorú sme pripravili z kyslej smotany (alebo jogurtu), roztlačeného cesnaku, štipky soli, olivového oleja a korenia na tzatziki (príp. kôpru). Vymiešame, necháme asi hodinu odstáť v chladničke a môžeme podávať. Čas prípravy je cca 20 min.

Existujú rôzne obmeny pôvodného receptu. Na trochu iné tzatziki sú potrebné nasledovné ingrediencie: 1 veľká šalátová uhorka, 1 veľká cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 300 g bieleho jogurtu, 200 g tvarohu, 2 PL rastlinného oleja, 2 PL nasekaného kôpru, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Uhorku ošúpeme a nastrúhame na plátky. Cibuľu ošúpeme, nakrájame najemno. Zmiešame jogurt, tvaroh, olej a cesnak na jemný krém, potom osolíme, okoreníme. Krémom zalejeme uhorku s cibuľou v mise, premiešame. Šalát uložíme na 1 hodinu do chladničky, znova premiešame a podávame.

Namiesto korenia tzatziki alebo kôpru môžeme použiť aj nasekanú zmes rastlinných vňatí, nakrájanú paradajku, púpavu, medovku, apod.

Tzatziki sú vďačnou pochúťkou pre vegetariánov, ľudí držiacich delenú alebo bezlepkovú stravu aj pre tých, ktorí nechcú stráviť v kuchyni večnosť.

Pre Senior Portál napísala
Lucia Benková


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu