Ten pravý kotlíkový guláš

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
02. 01. 2018
Aké by to bolo leto, keby sa aspoň raz nevybrala rodina a priatelia do prírody a pri ohníku si okrem opekania neuvarili aj poriadny, chutný guláš? Ten určite patrí k letnej pohode, chatám či výletom do lesa. Nejde pri tom o veľmi náročnú vec, ale chuťovo sa líši aj v tých najnenápadnejších zmenách.

Klasický kotlíkový guláš

Na ten dozaista treba mať dobre rozpálené ohnisko, trojnožku a kotlík. Ďalej si pripravte aspoň 0,5 kg cibule, ale môže byť aj o niečo viac, asi 2 kg mäsa podľa výberu a možností – v rámci tohto konkrétneho receptu bravčové, 150g bravčovej masti, 2 balíčky gulášového korenia, polievkovú lyžicu mletej rasce, 4 papriky a 4 paradajky, 2 kg zemiakov, majoránka, feferónky, červené víno.

Príprava je veľmi jednoduchá – všetko, čo sa dá krájať, nakrájame na menšie kusy. Paradajky je vhodné obariť a ošúpať z kože, ale nie je to nutnosťou. Potom na kotlíku roztopíme bravčovú masť, pridáme nakrájanú cibuľu a za stáleho miešania osmažíme cibuľku na masti kým nebude sklovitá. Potom pridáme nakrájané mäso a osmažíme do biela. Nasypeme zmes korenia na guláš, premiešame a po chvíli zalejeme vodou podľa potreby a asi 3dcl vína, prikryjeme a necháme dusiť. Po asi 10 minútach pridáme nakrájané zemiaky, ak treba, dolejeme vodu a varíme prikryté za občasného miešania kým nezmäkne mäso aj zemiaky. Niekde v polovici, keď zemiaky ani mäso ešte nie sú úplne mäkké, ale ani tvrdé, pridáme nakrájané paradajky a papriku. Pred dovarením dochutíme majoránom a feferónkami.

Jemné obmeny – nové chute

Omrzela váš gulášová klasika, no predsa by ste si ho dali? Skúste zmeniť mäso – napríklad na o niečo chuťovo výraznejšiu baraninu alebo divinu. Postup je rovnaký, ale zemiaky pridáme neskôr, pretože baranina aj divina sa budú dusiť o niečo dlhšie. Ak chcete guláš pikantnejší, k postupu pridajte ešte dve kávové lyžičky mletého čierneho korenia. Pikantnejší guláš dosiahnete aj pridaním pálivej mletej papriky na osmaženú cibuľu, či ak použijete viac feferóniek. Pre tých najodvážnejších – hoďte do kotlíka tesne pred dovarením zo dve, zo tri chilli papričky – pozor ale – nerozpučte ich, nechajte chvíľu vyvariť a vyberte ich celé! Inak by bol guláš pripikantný aj na tých najodvážnejších.

A čo víno? Samozrejme, že aj pri guláši záleží na jeho kvalite. Nevhodné je obyčajné krabicové ovocné víno, ktoré úplne pokazí chuť guláša. Naopak chuť vylepšia trpkejšie červené vína, sladké v zmesi korenín skôr zaniknú.

Guláš plný fantázie

Ako pripraviť guláš je pomerne individuálna záležitosť. Ako sa hovorí: Sto ľudí, sto chutí. Spôsobí prípravy sa líšia od regiónov, tradícii aj dostupných surovín. Niektorí do gulášu pridávajú rôzne bylinky, okrem majoránu aj bazalku, či dokonca rozmarín. Cudzia nie je ani petržlenová vňať. Taktiež zelenina sa neobmedzuje len na cibuľu, zemiaky, papriku a paradajky. V guláši sa nájde aj petržlen, kaleráb a samozrejme mrkva. Mäso sa nemusí pridávať len jedno, klasické sú aj guláše z bravčového aj hovädzieho mäsa, či rôznych druhov diviny naraz.

Čo by to bolo za leto, keby sa aspoň raz nešíri vzduchom vôňa gulášu a ohňa? Veď kotlíkový guláš sa vyznačuje najmä svojou príznačnou „zadymenou“ chuťou a vynikajúcou zábavou pri jeho príprave. Preto smer chata a príjemný deň sa môže začať.

Pre Senior Portal napísala
Lucia Zimanová


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

ronsaria | 13. 06. 2017, 11:09

pokud si chcete uvařit pravý kotlíkový guláš, ale chybí vám kotlík, nyní je prodávají v tescu, smaltované i se stojanem

https://www.letakomat.cz/tesco/aktualni-letak-hypermarket-6/?page=6#preview

 

martin_okal | 04. 05. 2016, 14:48

Dobrý deň.

Taktiež je dôležité z čoho je kotlík vyrobený alebo či si ho vyrobíte sám alebo si ho kúpite.

Viď kotlík vyrobený svojpomocne http://urobsisam.zoznam.sk/navody/dvor-a-zahrada/kotlik-na-gulas-z-pivneho-sudka

smaltovaný kotlík s eshopu http://www.topkotliky.sk/kotliky-na-gulas/smaltovane-kotliky/

 

Môžete si porovnať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu