Suši

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
18. 08. 2018
Suši je tradičné japonské jedlo pozostávajúce z ochutenej ryže a surových alebo tepelne upravovaných surovín. K tejto do mäkka uvarenej ryže sa podáva zväčša surová alebo marinovaná ryba, dary mora a zelenina.

Suši je neskutočná kombinácia skvelej chuti, výživného zloženia a krásneho vzhľadu. Očarí všetky zmysly. Táto pochúťka je dokonca nízkokalorická! Takže sa nemusíte báť o svoju figúru, aj keď zjete veľa kúskov.

Druhy suši

Poznáme 4 základné druhy suši: Maki, Nigiri, Temaki a Sashimi. Každý druh má niekoľko podruhov.

Maki suši

Základom tohto sušii, je v riase nori zrolovaná ochutená ryža s rybou do valčeka, pomocou bambusovej podložky makisu a nakrájaná na malé kolieska. Vnútri valčeka nemusí byť len surová ryba, ale aj zelenina, ovocie. Medzi maki patrí napr. kapa maki, teka maki, sake maki, shitake maki, avokado maki, salmon maki,...

Nigiri suši

Malý podlhovastý valček ochutenej ryže, ktorý sa tvaruje medzi dlaňami rúk. Na ňom je položený plátok surovej čerstvej ryby, mušle, zeleniny ale aj pásik sladkej omelety. Nigiri suši je často podávané vo dvojici. Jeden kúsok nigiri suši totiž znamená aj vražda. Najznámejšie druhy nigiri sú sake nigiri (valček ryže s plátkom surového lososa na vrchu), ebi nigiri (valček ryže s krevetou na vrchu) a tabako nigiri (valček ryže s plátkom sladkej japonskej omelety na vrchu). Na základe tabako nigiri sa posudzuje kvalita suši barov.

Temaki suši

Je kornútik vytvarovaný z riasy nori a naplnený ryžou, zeleninou či rybami, dozdobený pažítkou, petržlenovou vňaťou či kučeravým šalátom. Sú dva druhy: Ama ebi a maguro temaki.

Sashimi suši

Je plátok surovej ryby 2,5 cm široký, 4 cm dlhý a 0,5 cm hrubý. Podáva sa len so sójovou omáčkou, wasabi, nakladaným ďumbierom alebo nastrúhanou reďkovkou. Niektoré suroviny ako je napríklad chobotnica sa podávajú tepelne spracované. Namasu je druh sashimi.

Nezabúdajte

  • Suši sa vždy je paličkami alebo rukami. Nekazte atmosféru príborom.
  • Okrem minerálky si môžete k nemu dopriať aj tradičný japonský nápoj alebo vínko.
  • Najlepšie chutí suši trošku namočené v sójovej omáčke s wasabi. Nikdy ale kúsky v tejto omáčke nekúpte.
  • Nepodávajte suši paličkami niekomu inému, to sa robí len v prípade japonského pohrebného rituálu.
  • Po každom zjedenom kúsku si doprajte nakladaný zázvor. Pôsobí ako neutralizátor chuti. Tak si môžete vychutnať všetko dokonale.
  • Cena = kvalita v tomto prípade platí na sto percent. Aj keď necháte v suši bare trochu viac peňazí ako v bežnej reštaurácii, nemusíte banovať. Omega 3 mastné kyseliny Vám to vynahradia.

Kam na suši?

Na Slovensku momentálne funguje najviac suši barov práve v Bratislave a po jednom sa nachádza aj v Trnave a Žiline. V Českej republike je tiež najväčšia koncentrácie suši barov v hlavnom meste. Ďalej existuje suši bar v České Lípe alebo v Jihlave.

Suši si samozrejme môžete vyrobiť aj doma, alfou a omegou dobrého suši je ryža. Tú pravú japonskú nájdete už aj v supermarketoch alebo špecializovaných predajniach. Dokonca dostať na Slovensku a v Čechách aj ryžovar. Ryžu v ryžovare varíme tak, že na tri odmerky ryže dáme tri odmerky studenej vody a varíme dvadsať minút. Ak nemáte ryžovar, správne ryžu uvaríte aj v hrnci s dobre priliehajúcou pokrievkou. Vody v tomto prípade dáme o trošku viac a hrniec vložíme do rúry asi na tridsať minút. Vyberieme a necháme päť minúť stáť, až potom dáme dole pokrievku. Nakoniec ryžu vysypeme do drevenej misky a polejeme asi 3 lyžicami sladkého ryžového octu.

Recept na „vajíčkové“ suši (suši omeleta Tamago)

4 až 6 vajec zmiešajte, pridajte 1/2 čajovej lyžičky soli, 1 polievkovú lyžicu sójovej omáčky, 2 polievkové lyžice saké na varenie alebo aj na pitie a 4 polievkové lyžice cukru. Spolu všetko premiešajte. Zmes vajíčok vylejete na panvicu a vyrobte placku. Z placky sa dajú vyrezávať kvádre na nigiri suši.

Príprava maki

Plátok morskej riasy položte na bambusovú suši rolku a vodou navlhčenými rukami naneste vrstvu ryže. Nanášajte tak, že na spodnej strane riasy bude ryža až po okraj a na vrchnej strane cca 1 cm od okraja. Do stredu ryže položte pripravené ingrediencie a s pomocou bambusovej rolky postupne zrolujte. Rolku maki jedným rezom prekrojte na polovicu, dve polovice rolky k sebe priložte a opäť prekrojte na polovicu.

Pre Senior Portál napísala
Lucia Benková


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Zuzu87 | 17. 07. 2011, 23:33

Môžem povedať, že sushi som ochutnala a bola som milo prekvapená. Určite po tomto jedle siahnem znova :)

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu