Sladkosť z ovsených vločiek

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
08. 11. 2018
Ovsené vločky sú zdrojom bielkovín, zdravých tukov, minerálov a vitamínov. Chýba vám vitamín B, vápnik, fosfor, železo alebo chcete zhodiť pár kíl? Zaraďte do svojho jedálnička ovsené vločky!

Ovsené vločky vás zasýtia na dlhý čas. Energiu uvoľňujú postupne a obsahujú veľa výživných látok, ktoré vám len prospejú. Vplývajú na trávenie a chránia nás pred ochoreniami hrubého čreva, kardiovaskulárnymi ochoreniami a ischemickou chorobou srdca. Ovsené vločky obsahujú tiež vlákninu a lecitín, ktorý je dôležitý pre výživu nervov. Vďaka ovseným vločkám sa môžete lepšie sústrediť a ľahšie si zapamätať nové informácie. Okrem už spomínaných priaznivých dopadov ovsených vločiek na náš organizmus tiež podporujú metabolizmus, stabilitu glykémie, a sexuálny apetít. Znižujú koncentráciu cholesterolu, vysoký krvný tlak a pôsobia preventívne proti rakovine. Ovsené vločky priaznivo ovplyvňujú činnosť štítnej žľazy vďaka vysokému obsahu jódu. V podstate ich môžeme nazvať malým účinným zázrakom.

Ovsené vločky sú vhodné na raňajky. Môžeme ich pripravovať viacerými spôsobmi. Treba si len nájsť taký spôsob prípravy, ktorého výsledok vám bude chutiť. Niekto má rád vločky namočené v mlieku, iný si ich pridáva do jogurtu. Môžete si ich nechať 20 minút odstáť vo vode, aby zmäkli a potom upravovať podľa potreby. Ak sa vám predstava „mokrých“ ovsených vločiek nepozdáva, nasypte si do misky dve – tri lyžice priamo z vrecúška a pridajte k nim čerstvé ovocie. Nakrájajte si k nim jablká, pomaranče alebo mandarínky. V lete môžete skúsiť aj ríbezle, maliny, černice alebo jahody. Fantázii sa medze nekladú. Vločky si môžete dať s jedným alebo viacerými druhmi ovocia podľa chuti. Zaujímavá je napríklad letná kombinácia hrozno – melón.

 

Ak ovsené vločky nejedávate, pretože vám nechutia, ponúkame vám niekoľko receptov, ktoré by mohli váš názor na (ne)chuť ovsených vločiek trochu zmeniť. V prípade, že sa snažíte schudnúť, tak sa vyhýbajte sladeným ovseným vločkám a keksíky alebo guličky z nasledujúcich receptov si dajte s mierou za odmenu.

 

Banánová ovsená kaša (1 porcia)

2 lyžice ovsených vločiek
zrelý banán
škorica

Roztlačte banán a zmiešajte ho s dvomi lyžicami ovsených vločiek. Môžete dochutiť škoricou.

Keksíky z ovsených vločiek


250g ovsených vločiek
250g práškového cukru
250g polohrubej múky
250g margarínu na pečenie
1 vajce
2 lyžičky škorice
½  balíčka škoricového cukru

Všetky suroviny zmiešame a pomocou múky vytvarujeme ploché okrúhle keksíčky, ktoré na vymastenom plechu v rozohriatej rúre pečieme dozlata. Po upečení môžeme postriekať čokoládou.

Kokosové guličky

100g masla
100g ovsených vločiek
35g kokosovej múčky
75g práškového cukru
1 čajová lyžička vanilkového cukru
2 lyžiče kakaa
1 lyžica studenej vody

Všetky suroviny zmiešame a robíme guľky. Guľky môžeme obaliť v kokosovej múčke, orechoch alebo čokoláde.

Pre Senior Portál napísala
Veronika Pružinská

 


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu