Ryžový nákyp
Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
Ryžový nákyp je klasická pochúťka pre deti i dospelých, nielen ako dezert ale i ako hlavné jedlo. Ako teda postupovať pri varení tejto pochúťky?
Ingrediencie
Na prípravu potrebujme:
- 300g ryže
- Soľ
- 600ml mlieka
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 4 vajcia
- 400 g ovocia, najlepšie zaváraného ( broskyne, marhule, čerešne, jahody, mandarínky ... )
- Tuk
- Ovocný sirup alebo šťavu z kompótu
- Práškový cukor.
Postup prípravy
Ryžu dobre prepláchneme teplou vodou a necháme v sitku odkvapkať. Do nádoby s hrubším dnom dáme zohriať mlieko, pridáme trochu soli, ryžu - raz toľko tekutiny ako ryže. Prikrytú ju uvaríme na miernom ohni do mäkka, občas premiešame, aby nám neprihorela Keď ryža trocha vychladne, vmiešame do nej žĺtky a vanilínový cukor. Zapekaciu misu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou, dáme do nej vrstvu ryže, ovocia a opäť ryže. Vo vyhriatej stupňov nákyp pečieme asi 10 minút, potom naň rozotrieme vyšľahaný sneh z bielok a pečieme, kým nezružovie. Porcie nákypu polejeme sirupom alebo šťavou a posypeme cukrom. Keď sa varí ryža, môžeme do nej pridať trochu citrónovej šťavy. Zostane biela a nadýchaná.
Je viacero verzií ryžového nákypu. Niektorí si ho môžu doplniť i tvarohom zarobeným s cukrom a s hrozienkami. Niektorí si ho môžu posypať kokosom. A niektorí si namiesto snehu môžu spraviť ovocnú penu. Z bielok si vyšľaháme sneh, pridáme 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru, a pridáme 2 – 3 polievkové lyžice ríbezľového ( alebo akéhokoľvek iného ) lekváru a ešte poriadne vyšľaháme do tuha. A dáme zapiecť na 10 – 15 minút.
Pre Senior Portál napísala
Michaela Ďurcová
Diskuze
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.