Kozí syr na chuť i pre zdravie

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
11. 11. 2017
Kozie mlieko je vraj zdravšie ako kravské. Hovorí sa, že je elixírom krásy a dlhovekosti. Obsahuje viac vápnika, je dobré na trávenie, pomáha proti stresu, alergiám, rakovine, posilňuje imunitu. Napriek tomu ho u nás málokto pije.

Kozie mlieko nejde veľmi na odbyt, ale keď sa z neho urobí syr, v obchodoch sa po ňom iba „zapráši“. Výroba kozieho syru nie je vôbec zložitá. Mlieko sa naleje do hrnca, zohreje sa na 35-40 stupňov a naleje sa do neho tzv. syridlo, ktoré ide kúpiť v obchode. Liter stojí  približne 33 eur. Na tri litre mlieka sa dáva jedna kávová lyžička syridla, ale najskôr sa zriedi v pohári teplej vody.  Za stáleho miešanie sa  vleje do mlieka a nechá pôsobiť, kým sa  z neho pomaly nestane syr. Potom sa odstaví, doleje sa pol litra horúcej vody, ktorá proces urýchli. Takto vyrábajú kozí syr slovenskí bačovia.  Syr o chvíľu sadne a oddelí sa od neho srvátka.  Do syra sa potom pridáva  cesnak, paprika alebo pažítka, aby mal lepšiu chuť. Precedí sa cez sitko na rezance a mokrý syr je hotový. A môže sa hneď konzumovať.

Z troch litrov  kozieho mlieka vzniká asi 300 - 400-gramová hrudka syra.  Keď  niekto chce údený,   namočí ho pred údením na dvadsaťštyri hodín do slanej vody.  Chutí naozaj výborne. Srvátka sa  nevylieva ale polieva sa ňou šrot, ktorým sa kŕmia sliepky.

Kozí syr je veľmi zdravý a  dokonca sa mu pripisujú liečivé účinky. Nakrájajte ho na menšie kocky a naložte do pohára s kvalitným olivovým olejom. Dochuťte podľa vlastného uváženia bylinkami, cesnakom, alebo feferónkou. Môžete ho použiť do šalátov.

Veľmi chutný je aj opečený kozí syr. Rýchlo sa opraží na rozpálenom ohni a môžeme ho podávať ako predjedlo s hlávkovým či kučeravým šalátom. Alebo ho môžeme zapiecť v rúre na toastoch a podávať s cherry paradajkami.

Kozie syry majú veľkú výhodu, že sa dajú konzumovať vo všetkých stupňoch zrelosti. Od delikátne jemných čerstvých až po pikantné suché a drobivé. Čerstvé kozie syry bývajú obvykle tzv. pur chèvres, teda vyrobené výhradne z kozieho mlieka. Polotvrdé a tvrdé obsahujú často i podiel kravského alebo ovčieho mlieka.

Ako väčšina syrov,  majú i tie kozie svoju sezónu. Ideálnym obdobím je pre ne neskorá jar  a leto, kedy kozy produkujú najlepšie mlieko. Dôležitú úlohu hrá i skladovanie  syrov a dodržanie predpísanej teploty a vlhkosti.

Kozie mlieko má iné zloženie tukov než kravské. Má najbližšie k materskému, preto je taktiež ľahko stráviteľné. A všetky tieto pozitívne vlastnosti sa prenášajú i do kozích syrov.

Pre Senior Portál napísala
Michaela Ďurcová


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu