Grilované ovocie a zelenina

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
01. 11. 2020
Aj najväčší odporcovia vitamínov a tí, ktorým zelenina a ovocie veľmi nevoňajú, určite zmenia názor, ak ochutnajú vegetariánske pochúťky na grile. Vyznačujú sa rýchlou a rozmanitou prípravou, majú prirodzenú jemnú chuť a nemusia byť len prílohou. Ovocie a zelenina z roštu alebo špízu, ale aj upečené v pahrebe sú pravou delikatesou.

Ovocie v kabátiku

Jedli ste už niekedy ovocie grilované v slanine? Ešte nie? Tak neváhajte a zabaľte napríklad sušené slivky alebo kúsky broskýň do jemných plátkov slaniny, krátko ich nechajte grilovať a famóznu chuťovku máte raz-dva na stole.

Príprava

Niekoľko sušených sliviek alebo kúsky broskýň  zavinieme do plátkov anglickej slaninky a závitky navliekame na ihlu striedavo s očistenými šampiňónmi, okorenenými kúskami mäsa, predvarenými zemiakmi a cibuľou.

Grilovaný ovocný mix

Suroviny:

  • 1 menší zrelý ananás
  • 2 hrušky
  • 2 jablká
  • 3 broskyne
  • mätové lístky
  • 2 PL medu
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1 PL rumu

Príprava

Ananás očistíme a nakrájame. Ostatné ovocie umyjeme a rozpolíme. Z jabĺk a hrušiek odstránime jadrovníky a z broskýň kôstky. Mätové lístky opláchneme, časť odložíme nabok a ostatné nasekáme. Zalejeme ich medom, citrónovou šťavou, rumom a premiešame. Ak je omáčka hustá, pridáme citrónovú šťavu, podľa chuti aj med. Ovocie potrieme medovou zmesou, naukladáme na grilovaciu tácku a tú premiestnime na gril. Pečieme asi 20 minút priebežne obraciame a potierame medovou omáčkou.

Grilované cukíny

Suroviny

  • 8-12 cukín
  • 4 PL oleja
  • 2 ČL provensálskeho korenia
  • soľ
  • 6 strúčikov cesnaku

Príprava

Cukiny očistíme a pozdĺžne nakrájame na hrubšie plátky. Olej vymiešame s pretlačeným cesnakom, provensálskym korením a soľou. Cukiny ponamáčame do pripravenej marinády a necháme 2 hodiny odležať. Grilujeme asi 6 – 8 minút za stáleho obracania. Tak isto si môžeme pripraviť napríklad aj baklažán.

Grilovať sa dá naozaj hocijaká zelenina. Ak si grilujete mäso na nedeľný obed, ako prílohu si môžete napríklad ugrilovať cibuľku nakrájanú na plátky, papriku či rajčiny.

Grilované ovocie

Suroviny:

  • Ovocie: hrušky alebo jablká, banány
  • Koreniny: škorica , drvený klinček (pozor iba v malom množstve) vanilkový cukor.
  • Šľahačka  a javorový sirup – na výzdobu a dochutenie

Príprava

Ovocie očistíme pridáme koreniny a vanilkový cukor. Pre dosiahnutie lepšej chuti jablká a hrušky necháme marinovať min. 2-3 hodiny potom ich grilujeme na miernom ohni. A zdravý dezert je na svete.

Pre Senior Portál napísala
Michaela Ďurcová


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu