Fašiangové pochúťky: Šišky a fánky
Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
Fašiangy sú už v plnom prúde a preto by, ako každý rok, nemali na stole chýbať tie najtradičnejšie fašiangové pochúťky. Na znak hojnosti sa pripravujú z kysnutého cesta – kvásku, cukru a miesto pečenia sa vyprážajú. Obe „najfašiangovejšie“ pochúťky každý dobre pozná, majú svoju typickú sladkú vôňu a znamenitú chuť!
Šišky
Sladké, guľaté a sýte – tieto tri slová najpresnejšie charakterizujú typické slovanské fašiangové jedlo. Podávajú sa ku mlieku či ovocným kompótom, prípadne chutným ovocným penám. Napriek tomu, že sú s kysnutého cesta, ich príprava je veľmi ľahká:
Potrebujeme
4 žĺtky
1kg polohrubej múky
80g práškového cukru
100g masla
40g droždia
1dcl mlieka
2 lyžice rumu (nie je podmienkou)
Štipka soli
Olej
Postup: Do misy si pripravíme preosiatu múku so štipkou soli. V druhej nádobe rozmiešame droždie s vlažným mliekom a polievkovou lyžicou práškového cukru. V strede múky urobíme jamku, do ktorej nalejeme droždie s mliekom, vymiešame a zasypeme trochou múky. Kvások necháme chvíľu oddýchnuť na teplejšom mieste, potom pridáme žĺtky, roztopené maslo, cukor, soľ, rum a vypracujeme cesto. Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, vykrojíme pohárom kolieska a po jednom vkladáme do rozpáleného oleja. Šišky z neho vyberme keď sú zlatisté. Potom ich posypeme práškovým cukrom a podávame s lekvárom či ovocím.
Fánky
Zdá sa vám toto pomenovanie akési známe? Pokiaľ nie, mali by ste vedieť, že sa jedná o dobrotu urebenú s veľmi jednoduchého cesta z hladkej múky, vypraženú a ešte zahorúca obalenú v cukre s vanilkou. Fánky boli typickým dedinským fašiangovým jedlom podobne, ako šišky. Ako na ne?
Potrebujeme
300 g hladkej múky
30 g cukru
40 g kvasníc
50 ml mlieka
40 g masla
100 ml kyslej smotany
2 žĺtky
5 lyžíc rumu
soľ
olej na vyprážanie
práškový a vanilínový cukor na obaľovanie
Postup: Suroviny spolu zmiešame prv múku, cukor, maslo, a potom zvyšok. Cesto následne na to prikryjeme a necháme vykysnúť. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme a radielkom pokrájame na kosoštvorce, ktoré v strede narežeme. Chvíľu ich necháme ešte nakysnúť, zatiaľ si rozpálime olej a zmiešame práškový a vanilínový cukor. Potom fánky vypražíme v oleji do červena a ešte za horúca obaľujeme v pripravenej cukrovej zmesi.
Jednoduchá príprava a fantastická chuť, ktorá dodáva tú správnu fašiangovú náladu – to sú snáď najväčšie plusy oboch jedál. Veď stačí len jedno zakusnutie, ktoré vám zdvihne náladu. Dobrú chuť!
Pre Senior portal napísala
Lucia Zimanová
Diskuze
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.