Domáce džemy a marmelády

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
23. 09. 2018
Domáce džemy sú na nezaplatenie. Bežné varenie džemu odparovaním šťavy je zdĺhavé a výsledok nemusí byť vždy perfektný. Navyše spotrebujete množstvo cukru a dlhým varením ovocie stratí farbu, chuť aj väčšinu vitamínov. So želatínovacími prípravkami je výroba jednoduchšia. Fungujú spoľahlivo a hlavne rýchlo. Kým tradičná príprava jednej dávky džemu trvá najmenej 45 minút, so želatínovacím prípravkom iba 6 minút. Podmienkou je dodržanie presného postupu. A zvládne to aj začiatočníčka.

O kvalite domácich džemov rozhodujete vy. Čím viac cukru pridáte do ovocia, tým viac džemu navaríte, ale nebude veľmi zdravý. Ak si chcete bez výčitiek a počítania kalórií pridať džem do jogurtu alebo ho natrieť deťom na chlieb, nešetrite ovocím, ale cukrom. Kúsky ovocia v nepresladenom želé chutia lepšie ako kompót a dajú sa všestranne využiť – na müsli, do mliečnych kokteilov, do palaciniek a ovocných koláčov, na ozdobenie zmrzlinových a pudingových pohárov. Najlepšie želatínuje ovocie s vysokým obsahom pektínov – citrusové plody, jablká a egreš. Najnižší obsah pektínu majú čerešne, višne a jahody, preto pri varení džemu použite želatínovacie prípravky alebo špeciálny želatínovací cukor. Keď chcete variť viac džemu, želatínovací cukor by vás vyšiel pomerne draho. Jednoduchšie je kúpiť obyčajný cukor a skombinovať ho so želatínovacím prípravkom.

Namiesto repného cukru použite trstinový. Špeciálny trstinový želatínovací cukor 4 : 1 by vás vyšiel oveľa drahšie – 250 g stojí okolo 1,19 €. Ak máte v rodine diabetika alebo problém s nadváhou, môžete použiť diétny želatínovací ovocný cukor, ktorý vo verzii 4 : 1 stojí od 1,59 € za 250 g. Repný cukor je v ňom nahradený fruktózou a náhradné sladidlá sa postarajú o znížený obsah energie.

Neviete sa rozhodnúť, ktorý želatínovací prípravok si vybrať? Existujú tri typy zmesí. Čím vyššie číslo, tým menej cukru a viac ovocia bude džem obsahovať. Označenie 1 : 1 znamená, že na 1 kg ovocia potrebujete 1 kg cukru. Uvaríte z neho 2 kg džemu s 50-percentným podielom ovocia. Odporúča sa pri príprave džemov z kyslejšieho alebo menej zrelého ovocia. Typ 2 : 1 vyžaduje na 1 kg ovocia 500 g cukru. Uvaríte 1,5 kg džemu, v ktorom je 66 percent ovocia. Hodí sa na varenie zo stredne sladkého a stredne zrelého ovocia. Najdiétnejší džem dosiahnete s prípravkom 3 : 1 – do 1 kg ovocia pridáte iba 350 g cukru. Pripravíte síce iba 1,35 kg džemu, ale čisté ovocie v ňom tvorí až 75 percent obsahu. Tento typ je ideálny na sladké a úplne zrelé ovocie. Za malú fľaštičku takejto lahôdky od renomovaného výrobcu by ste v obchode zaplatili viac ako tri eurá.

Novinkou tohto leta je špeciálny želatínovací cukor na jahody. Predáva sa v 425-gramovom balení a stojí okolo 1,35 €. Objavili sme aj hotový želatínovací cukor 4 : 1, s ktorým dosiahnete ešte vyšší podiel ovocia. Zatiaľ sa predáva iba v štvrťkilovom balení a kúpite ho od 1,19 €.

  • Poháre a viečka si pripravte s predstihom. Musia byť dokonale čisté a suché, inak sa džem začne kaziť. Neutierajte ich, ale nechajte voľne vyschnúť. Viečka vyvarte.
  • Džem plňte hneď po odstavení z platne. Okraje pohárov dôkladne poutierajte od zvyškov džemu, zatvorte viečkom a presne na 5 minút otočte hore dnom. Potom poháre opäť pootáčajte, prikryte dekou a nechajte prirodzene vychladnúť.
  • Ak je ovocie príliš sladké, džem môže mať mdlú chuť. Krátko pred dovarením pridajte trocha postrúhanej citrónovej kôry a na 1 kg ovocia polievkovú lyžicu citrónovej alebo limetovej šťavy. 
  • Pokiaľ chcete mať istotu, že džem je hotový, odoberte z hrnca jednu-dve lyžičky a nalejte na studený tanierik. Ak džem stuhne, môžete ho nalievať do pohárov.

Pre Senior Portál napísala
Michaela Ďurcová


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu