Čučoriedky, černice – čo s nimi?

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
09. 11. 2017
Okrem teplého počasia je leto obdobím, kedy dozrievajú mnohé veľmi zdravé druhy ovocia. Nie s každým si vždy vieme rady, ale ktoré ovocie sa v tomto období naozaj oplatí zaradiť do nášho jedálnička? Aké výhody nám prinesie a na čo je dobré?

Č ako čučoriedky a černice

Ak by sme mali ísť podľa abecedy, určite by sme sa zastavili už pri písmene Č. Leto je obdobím dozrievania mnohých druhov ovocia, rovnako aj čučoriedok a černíc. Obe majú v sebe veľa rôznych vitamínov podporujúcich náš imunitný systém. Obe pozitívne pôsobia proti zápalom, najmä ústnej dutiny. Oba tieto druhy ovocia majú v sebe veľký podiel železa a vitamínov B, čím znižujú chudokrvnosť. Čučoriedky pomáhajú aj pri žalúdočných problémoch, černice zas znižujú hladinu cukru v krvi a obsahujú dostatok vápnika. A toto všetko je len časť z ich pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Sú akousi prírodnou lekárňou na mnohé zdravotné problémy. Navyše sú aj prírodnými antioxidantmi a obsahujú vitamíny A, K a E, ktoré blahodárne pôsobia na pleť a zrak. Preto sú takou častou súčasťou kozmetiky, ale aj priemyselne vyrábaných vitamínov či dokonca protizápalových liečiv.

Jednoduchý čučoriedkový lekvár

Z oboch týchto plodov leta sa dá najlepšie a najjednoduchšie vyrobiť lekvár, alebo sirup. Pri tom ich vitamíny sa výraznejšie neoslabia a tak vám môžu pomáhať s vašou imunitou aj v zimných mesiacoch. Zároveň sú veľmi chutné. Oba lekváre či kompóty sa hodia nie len ku koláčom a sladkému, ale aj k divine či iným druhom mäsa alebo syrov. V kuchyni majú teda širokú škálu uplatnenia, čím môžete ohúriť svojich blízkych alebo známych.

Čučoriedkový lekvár

Na 1 kg ovocia budeme potrebovať asi 600 g kryštálového cukru. V prípade, ak používate želírovací cukor, tak na 1 kg ovocia zväčša stačí jeho jedno balenie.

Čučoriedky umyjeme, navážime a dáme do hlbokého hrnca spolu s cukrom. Za stáleho miešania varíme, kým sa úplne nerozvaria a zmes nezačne tuhnúť tak, že v nej vareška zanecháva cestičky. Potom ju pomocou naberačky prelejeme do pohárov a narazíme viečko.

Ak sa vám lekvár zdá príliš hustý a čučoriedky sa nie a nie poriadne rozvariť, rozmixujte ich ručným mixérom priamo v hrnci. Väčšinou to ale nie je potrebné, najmä ak sú čučoriedky už dostatočne zrelé. Lekvár vám vydrží dlho, je veľmi chutný, ale podobne, ako čučoriedky (a aj černice) farbí na tmavo fialovo.

Zdravie v sirupe

Z černíc sa lekvár vyrába o čosi zložitejšie, lebo obsahujú veľa semienok. Konzistenciou najviac pripomína jahodový lekvár, postup je však prakticky totožný s čučoriedkovým. Černicový sirup je ale niečo iné. Okrem pochutiny do vody v horúcich letných dňoch totižto môže slúžiť celý rok ako domáce liečivo. Výroba je veľmi jednoduchá a opäť sa dá recept aplikovať aj na čučoriedky.

Zdravý černicový sirup

Na 600 gramov černíc budeme potrebovať aspoň 0,5 kg kryštálového cukru, tri až štyri lyžice citrónovej šťavy, pol litra vody a pol balíčka prášku na konzervovanie.

Černice prepláchneme, dáme do hrnca s vodou a citrónovou šťavou a nechápe za občasného miešania zovrieť. Potom zmes scedíme a scedenú šťavu ďalej varíme už spolu s cukrom, kým sa všetok neroztopí. Potom pridáme konzervačný prášok a nalejeme do fliaš.

Takýto sirup pomáha pri nachladnutiach, angíne či iných zápalových ochorení ústnej dutiny. Podporuje imunitu a samozrejme výborne chutí. Je vhodný do rôznych miešaných nápojov či na povkapkanie ovocných pohárov, palaciniek alebo lievancov.

V lete by sme mali využiť všetky plody, čo nám toto ročné obdobie ponúka. Najzdravšie je ich jesť čerstvé, len opláchnuté, osve alebo posypané práškovým cukrom. Nie len, že nás osviežia, ale pomôžu sa vyrovnať s rôznymi imunitnými nástrahami, o ktorých v danej chvíli ani nemusíme vedieť.

Pre Senior Portal napísala
Lucia Zimanová


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu