Čo s jablkami, ktorých máte plnú pivnicu?
Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
Čo takto si spraviť domácu detskú výživu?
Jablková, rýchla a chutná. Môžete jej urobiť aj plný hrniec a zavárať ju. Alebo len ju v zaváraninových pohároch uložiť do chladničky. 2-3 týždne určite vydrží aj nezavarená. Takže ako na to? DO veľkého hrnca, dajte variť na dno trochu vody, pridajte zopár lyžíc kryštálového cukru, podľa chuti a podľa množstva jabĺk. Do vriacej vody pridajte ošúpané a na plátky nakrájané jabĺčka, prikryte a nechajte dusiť asi 15 minút. Keď sú už jablká mäkké, odložte hrniec z plynu a nechajte ho zakrytý trochu vychladnúť. Potom pridajte jeden vyžmýkaný citrón a s mixérom zmes rozmixujte na kašu. Potom už len servírujte s piškótami či bez do misiek alebo pohárov. Samozrejme do jabĺk môžete pridať aj iné druhy ovocia a spolu udusiť, napríklad broskyne, marhule, jahody, hrušky a podobne.
Urobte si kompót k nedeľnému obedu!
Takisto jednoduchý recept. Skúste si spraviť rýchly kompót na priamu konzumáciu, ktorý sa môže podávať aj teplý aj studený, podľa vašej chuti. Ošúpané a nakrájané jablká povaríme asi 10 – 15 min. v osladenej vode, pridáme zopár klinčekov, môžeme aj zopár kvapiek citrónovej šťavy. Z vody sa nám uvarí sladký nálev. A už len servírujeme k obedu. Hodí sa ku akémukoľvek mäsu i prílohe.
Jablková žemlovka s tvarohom
Najlepšie do mise z jánskeho skla poukladajte na spodok rozkrojené žemle alebo na kolečká nakrájané rožky namáčané v ohriatom mlieku, aby neboli suché. Pridajte vrstvu tvarohu vymiešaného s cukrom a asi dvoma žĺtkami, môžete pridať aj sušené hrozienka. Potom príde vrstva ošúpaných a na plátky nakrájaných jabĺk. A znovu vrstva žemlí či rožkov, vrstva tvarohu, jablká a na vrch zasa žemle. S bielok vyšľaháme sneh a vylejeme ho na vrch žemlovky. Prikryjeme a dáme zapiecť asi na pol hodinku pri 180-tich stupňoch.
Jablká sa už naozaj pridávajú do všetkého. Pečiete bábovku alebo akékoľvek iné piškótové cesto? Nastrúhajte do cesta 2 jabĺčka a cesto nebude suché, ale chutne šťavnaté. Vyskúšajte pridať jablko aj do zeleninových šalátov a uvidíte, ako budete sami prekvapení chuťou. Ugrilujte si kurací špíz so slaninkou, cibuľkou, paprikou a jablkom, uvarte hovädzie mäso s jablkovou omáčkou, pečte jablkové koláče od výmyslu sveta.
Ale určite jedzte aj samotné jablká a to najlepšie aj so šupkou. Je plná vitamínov a lekári sa najnovšie zhodujú v jednom – ak zjete aspoň jedno jabĺčko denne, môžete sa vyhnúť rakovine čriev. Ako sa zistilo, jablká skvele pôsobia a udržujú kondíciu našich čriev. Konkrétne môžeme hovoriť o látke menom procyanidín , ktorú jablká obsahujú. Tá bráni rastu nádorov v našich črevách.
Pre Senior Portál napísala
Michaela Ďurcová
Diskuze
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.