Čo s hroznom...

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
03. 12. 2017
Hrozno patrí k najzdravším druhom ovocia. Obsahuje vlákninu, ovocný cukor, kyselinu listovú a minerálne stopové prvky. Hrozno zmierňuje únavu a pomáha pri depresii, takže počas jesenných dní si ho doprajte čo najčastejšie.

Sladké bobuľky hrozna nemusíte zobať len samé, keď tak spolu s iným ovocím alebo so syrom. Môžete ním ozdobiť poháre, múčniky, torty, či spestriť studené misy a chuťovky. Nebojte sa toto zdravé ovocie využiť aj pri pečení.

Na hroznový koláč potrebujeme:

4 väčšie vajcia, 270 g kryštálového cukru, 180 g rozpusteného masla, 115 ml olivového oleja, 155 ml mlieka, vanilkový cukor, 400 g hladkej múky, 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva, štipka soli, kôra z 2 citrónov (alebo kôra z 2 pomarančov), 600 g čerstvého červeného/ružového hrozna (malé bobule bez jadierok).

Postup: Rúru vyhrejeme na 175 C. Koláčovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou (alebo vyložíme papierom na pečenie). Dáme rozpustiť maslo a necháme ho trochu vychladnúť. Rozmiešame vajíčka s cukrom na hustý krém, pridáme roztopené vychladnuté maslo, olej, mlieko a vanilku. Dobre premiešame. Prisypeme múku, v ktorej bol rozmiešaný prášok do pečiva a soľ. Pridáme nastrúhanú citrónovú alebo pomarančovú kôru. Všetko dôkladne premiešame. Cesto necháme 10 min odstáť, aby múka nasiakla tekutinou. Do cesta vmiešame štvrtinu až tretinu hroznových bobúľ, cesto vylejeme do formy a pečieme cca 10 – 15 min. Potom koláč z rúry vyberieme a navrch nahusto rozhádžeme zvyšné bobule hrozna. Mierne ich do cesta zatlačíme a na ďalších 30 – 40 min dáme piecť do rúry do „ružova“. Upečený necháme vychladnúť a krájame.

Pudingová torta s hroznom

Potrebujeme: 1 karamelový, 1 smotanový puding, 1 čokoládový puding, pol litra mlieka, 2 balíky piškót, 1 strapec bieleho hrozna, 1 strapec modrého hrozna, 4 zrelé broskyne.

Postup: Do tortovej formy poukladajte detské piškóty a zalejte ich karamelovým pudingom, uvareným s 1/3 mlieka. Bobule hrozna poukladajte na puding, spolu s mesiačikmi broskýň. Zalejte smotanovým pudingom uvareným s 1/3 mlieka a na puding poukladajte znova hrozno a broskyne Pokračujte piškótami a na ne nalejte čokoládový puding uvarený s 1/3 mlieka. Odložte na 3 - 4 hod. do chladničky. Ozdobte bobuľami hrozna a mesiačikmi broskýň.

Hrozno skladujte v spodnej časti chladničky a maximálne jeden týždeň.

Pre Senior Portál napísala
Lucia Benková


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu