Cestovinové šaláty

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
28. 11. 2017
Cestoviny sú vďačnou surovinou, ktorú možno pripraviť na mnoho spôsobov. Ak hľadáte jednoduché a rýchle recepty, ktoré môžete využiť pri varení obedu či večere v časovej tiesni, nechajte sa inšpirovať...

Šalát so syrom

Potrebujeme:

300 g cestovín

4 paradajky

2 papriky

1 šalátovú uhorku

petržlenová vňať, pažítka

200 g balkánskeho syra

cibuľa

olivový olej, cukor, ocot, citrónová šťava, mleté biele korenie, soľ

Postup:

Paradajky, papriky a uhorku nakrájame a uložíme do misky. Ochutíme soľou, korením, cukrom a octom. Cestoviny uvaríme, polejeme olivovým olejom a necháme vychladnúť. Pridáme k zelenine a premiešame s nastrúhaným balkánskym syrom.

Brokolicový šalát

Potrebujeme:

200 g cestovín

300 g brokolice

150 g varenej mrkvy

150 g mrazeného hrášku

100 g kuracej šunky

250 g kyslej krémovej smotany

citrónová šťava, sekaná petržlenová vňať, mleté biele korenie

Postup:

Cestoviny uvaríme v slanej vode, po uvarení prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Pridáme uvarené malé ružičky brokolice, nakrájané kolieska varenej mrkvy, krátko varený mrazený hrášok, na pásiky narezanú kuraciu šunku, kyslú smotanu, soľ, korenie a citrónovú šťavu. Všetko premiešame a necháme v chlade odležať. Môžeme ozdobiť sekanou petržlenovou vňaťou.

Kurací šalát

Potrebujeme:

1 hlávku šalátu s pevným srdiečkom

400 g cestovín

2 celé kuracie stehná

2 mrkvy

1 kocku zeleninového bujónu

1 malú konzervu sterilizovanej kukurice

3 PL olivového oleja

3 vajcia uvarené natvrdo

soľ, mleté čierne korenie podľa chuti, 1 PL posekanej petržlenovej vňate, reďkovky

Postup:

V osolenej vode uvaríme cestoviny. Po uvarení prepláchneme studenou vodou a premiešame s 1 PL oleja. Kuracie stehná a očistenú mrkvu prekrojenú po dĺžke vložíme do vriacej vody s kockou bujónu. Vody by malo byť toľko, aby stehná a mrkva boli zaliate. Pridáme trochu soli, korenia, prikryjeme a na miernom plameni uvaríme domäkka. Mrkvu vyberieme skôr ako mäso, aby nebola veľmi mäkká. Oboje necháme vychladnúť.

Zo šalátu odstránime vrchné poškodené listy, ostatné rozoberieme a opláchneme. Najmenšie listy zo stredu pokrájame na malé rezančeky a primiešame do cestoviny. Pridáme scedenú kukuricu, mrkvu a vajcia pokrájané nadrobno, vykostené mäso bez kože pokrájané na rezance a posekanú petržlenovú vňať. Posolíme, okoreníme, premiešame so zvyšným olejom a necháme postáť. Misu vystelieme šalátovými listami, dáme na ne cestovinu s kuracím mäsom a navrchu môžeme ozdobiť posekanou vňaťou a kolieskami reďkovky.

Šampiňónový šalát

Potrebujeme:

250 g cestovín

200 g šampiňónov (sterilizovaných alebo čerstvých)

30 g rastlinného tuku

100 g póru

100 g paradajok

Dresing:

100 g majonézy

100 g bieleho jogurtu

1 ČL citrónovej šťavy

1 PL vinného octu

oregano, sekaná petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie

Postup:

Cestoviny uvaríme v osolenej vode, scedíme a necháme vychladnúť. Šampiňóny nakrájame na plátky a mierne ich orestujeme na tuku. Vychladnuté šampiňóny pridáme k cestovinám, ďalej pridáme na jemno nakrájaný a sparený pór, na kocky nakrájané paradajky. Z majonézy, bieleho jogurtu, citrónovej šťavy, vinného octu, soli, korenia a oregana urobíme dressing a premiešame so šalátom. Šalát pred podávaním necháme v chlade odležať.

Pre Senior Portál napísala
Veronika Pružinská

 


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu