Čaro lístkového cesta

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
07. 08. 2018
Z mnoho ciest na pečenie sa najlepšie kombinuje práve lístkové. Je mu jedno, či ho budete robiť na sladko, na slano, či s mäsom, lekvárom, syrom...Dalo by sa povedať, že znesie všetko. Po upečení je krehké, chutné, dobre vyzerá a čo je najdôležitejšie – fantasticky chutí. Vyrobiť ho je však trošku námaha.

Lístkové cesto sa vyskytuje v našich kuchyniach pomerne často. Obchody s potravinami sú plné už dopredu pripravených hlboko zmrazených balíčkov, ktoré nám doma stačí len rozmraziť, trochu vyvaľkať a dochutiť. Kvalite týchto polotovarov nemožno nič uprieť, ale domáce je domáce. Tak ako na neho?

Príprava cesta

Lístkové cesto sa skladá z dvoch rôznych ciest, ktoré mu dodávajú vláčnosť a hlavne efekt niekoľkých na sebe naukladaných listov. Prvým je tukové cesto, na prípravu ktorého potrebujeme:

Tukové cesto

125 g margarínu
80 g hladkej múky

Zmäknuté maslo zmiešame s hladkou múkou, dáme do mysy, ktorú prikryjeme a na pol hodinu necháme odstáť v chlade.

Závinové cesto

80 g hladkej múky
1 žĺtok
1 malá kávová lyžička octu
40 ml studenej vody
soľ

Múku trochu osolíme, zatiaľ si v miske vedľa poriadne vymiešame žĺtok s vodou a olejom, potom ho nalejeme do múky a vypracujeme tuhé cesto. Potom ho prikryjeme a necháme pol hodinu na izbovej teplote odstáť.

Lístkové cesto

Po odstátí oboch ciest závinové rozvaľkáme na pomúčenom povrchu približne na hrúbku 5 milimetrov. Do stredu vyvaľkaného závinového cesta položíme tehličku tukového cesta, ktorú prekryjeme všetkými stranami rozvaľkaného. Cesto potom položíme dolu hlavou, pomúčime a necháme 20 minút odpočívať. Po 20 minutách cesto znovu vyvaľkáme na hrúbku 5 milimetrov, poskladáme do taštičky ako predtým, otočíme dolu hlavou, pomúčime a opäť 20 minút necháme oddychovať. Celú procedúru zopakujeme ešte raz a až potom je cesto hotové.

Na sladko i na slano

Je len na vašej fantázii a chuti, čo z lístkového cesta upečiete. Ak chcete niečo sladké a rýchle, rovzaľkané cesto ridielkom narežte na asi 3 centimetre kosoštvorce, uložte na plech podliaty vodou a pečte približne 8 minút na 180 stupňoch. Ešte za horúca ich obaľte v práškovom cukre zmiešanom s vanilínovým.

Pre tých, čo radšej uprednostia jednoduchý slaný recept je postup veľmi podobný: Vyvaľkané cesto ridielkom nakrájame na asi 5 centimetrové pásky, potrieme rozšľahaným bielkom, podľa chuti osolíme a posypeme tretinu tyčiniek sezamom, tretinu rascou a tretinu syrom. V trúbe rozhriatej na 180 stupňov pečieme na vodou podliatom plechu 8 - 10 minút.

Orechové rožky

Lístkové cesto
200 g vlašských orechov
100 g detských piškót
50 g hrozienok
100 ml mlieka
1 PL rumu
1 vajce
80 g práškového cukru

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na 3 milimetre a nakrájame na približne 12 štvorcov. Na plnku rozomelieme orechy spolu s piškótami. Potom k nim pridáme umyté a posekané hrozienka a celú zmes zalejeme teplým mliekom. Pridáme práškový cukor a rum a dôkladne premiešame. Plnku následne na to rozdelíme na štvorce cesta, ktoré potom zvynieme do tvaru rožtekov. Tie naukladáme na studenou vodou podliaty plech, potrieme rozšľahaným vajcom a pri teplote 180 stupňov pečieme do zlatista. Vychladnuté rožteky posypeme práškovým cukrom.

Lístkové cesto má mnoho tvári a preto sa nemusíte báť plniť ho syrmi, mäsom či ovocím alebo zeleninou. Všetko stačí len správne dochutiť a aj sami si tak hravo vytvoríte chutný vlastný recept. Lístkové cesto otvára dvere vašej kulinárskej kreativite!

Pre Senior portal napísala
Lucia Zimanová


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Charrlie | 04. 02. 2011, 19:58

Miluju lístkové těsto a dobrůtky z něj připravené... hned zítra si ho jdu koupit a zase něco vymyslím pro přítele...

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu