Bryndzové halušky

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
12. 03. 2018
Čo ponúknuť cudzincovi pri návšteve Slovenska, aby si ju zapamätal? Chlieb so soľou? Jednoznačne, no hneď po tom by mali prísť na rad bryndzové halušky- slovenské národné jedlo! Ako ich správne pripraviť, aby dostali neopakovateľnú chuť? Ako vybrať vhodnú bryndzu? Kam až siaha ich pôvod?

NA POČIATKU BOLA BRYNDZA...

Predpokladá sa, že ľudia ju poznali už dávnejšie. Chov oviec má na Slovensku dlhoročnú tradíciu. V 14. storočí sa začal objavovať nový spôsob života- salašníctvo a s ním nabral rozvoj výroby ovčích produktov veľký spád. Písomné záznamy o prvej bryndziarni na Slovensku pochádzajú z roku 1787. Túto založil istý Ján Vagač v Detve. Od tejto doby sa bryndza veľmi rýchlo rozšírila nielen na celé územie Slovenska, ale aj do okolitých krajín. Ľudia si ju veľmi obľúbili pre jej využitie v kuchyni a kvôli množstvu liečivých vlastností.

ČO VŠETKO DOKÁŽE?

Bryndza je vitamínovou a probiotickou bombou. Neobsahuje takmer nič, čo by vám mohlo uškodiť. Vďaka svojej schopnosti znižovať hladinu LDL cholesterolu a zvyšovať HDL cholesterol vás účinne ochráni pred aterosklerózou, poškodením srdca a ciev. Mimoriadne dobre vplýva na trávenie. Obsahuje až 20 rôznych druhov telu prospešných baktérií, ktoré hravo naštartujú nečinné črevá a zmizne pocit plnosti. V jednom grame bryndze sa nachádza až 1 milión prospešných mikroorganizmov, ktoré pozitívne vplývajú na črevné prostredie a stimulujú zažívací trakt. Bryndza je veľkým posilňovačom imunity a dokáže pri častej konzumácii znižovať krvný tlak. A keďže ovčie mlieko je významným zdrojom vápnika, tento sa zabuduje  do kostí a pôsobí preventívne proti osteoporóze.

VIETE ROZLÍŠIŤ PRAVÚ BRYNDZU?

Pravá bryndza je ovčí syr s veľkými hrudkami charakteristickej chute a vône. Dnes sa však pri jej výrobe napriek normám postupuje nepoctivo a preto ľahko natrafíte aj na napodobeniny bryndze. Tá správna je stopercentne vyrábaná z ovčej hrudky a nemôže byť pasterizovaná, pretože stratí svoje zdraviu prospešné kvality. Dnes sú na trhu dostupné výrobky, ktoré by mali obsahovať minimálne 51% ovčieho syra a zvyšok kravského syra. Čokoľvek, čo obsahuje menšie množstvo ovčej hrudky ako zadáva norma /menej ako 50%/, má už svojimi vlastnosťami veľmi ďaleko od pravej dobroty pochádzajúcej zo salaša. Ideálne je pripravovať „bryndzáky“ z májovej bryndze, ktorá obsahuje najväčšie množstvo ovčieho syra.

RECEPTY KAŽDÉMU PO CHUTI

KLASICKÉ BRYNDZOVÉ HALUŠKY

Potrebujeme:

3 kusy zemiakov
250 g hladkej múky
slaninu
olej
soľ
bryndzu

Postup: zemiaky ošúpeme a nadrobno nastrúhame, pridáme hladkú múku, trochu vody a vytvoríme cesto; medzitým si nakrájame slaninu na drobné kúsky, ktoré do zlatista uškvaríme; v hrnci necháme zovrieť vodu a potom do nej cez sitko hádžeme halušky, pár minút povaríme, až kým halušky nezačnú plávať na hladine, potom ich precedíme cez sitko; bryndzu si rozmiešame so smotanou alebo mliekom, dáme na halušky a na vrch posypeme slaninkou

BRYNDZOVÉ HALUŠKY S VAJCOM

Potrebujeme:

zemiaky
hladkú múku
vajce
slaninu
olej
soľ
bryndzu

Postup: pri príprave postupujeme rovnako ako v predchádzajúcom prípade, len s nastrúhanými zemiakmi a hladkou múkou zmiešame aj vajce

BRYNDZOVÉ HALUŠKY S OPRAŽENOU CIBUĽOU

Potrebujeme:

500 g zemiakov
300 g hladkej múky
soľ
250 g bryndze
80 g údenej slaniny
60 g cibule
pažítku

Postup: pri príprave postupujeme rovnako ako v prvom prípade, len spolu s nakrájanou slaninou pražíme aj cibuľu, ktorou na záver halušky posypeme, zdobíme pažítkou

POZOR NA CHYBY!

  • cesto nesmie byť príliš husté, lebo halušky budú veľmi tvrdé, preto narábajte s pridávaním hladkej múky opatrne, radšej jej najskôr použite menej, skúste, či sa halušky vo vriacej vode rozpadajú a ak áno, postupne pridávajte ďalšiu múku
  • pri hádzaní halušiek do vody voľte sitko s menšími dierkami, menšie halušky sa ľahšie obalia bryndzou a budú chutnejšie
  • nepridávajte do cesta veľa soli, lebo bude riedke, soľte radšej vodu, kde sa halušky varia
  • voda by nemala prisilno vrieť, pretože halušky sa vám ľahko rozvaria

Pre Senior Portál napísala
Martina Halajová

 


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Marpok | 14. 02. 2011, 10:40

Halušky zbožňuju, manžel je Slovák, tak se mi občasně poštěstí, že je připraví. Zkusím někdy sama dle uvedených receptů, snad se aspoň trochu podaří.

Charrlie | 04. 02. 2011, 19:57

Asi vyzkouším... ještě jsem neměla a ty recepty mě docela lákají, tak zkusím některý udělat, třeba bude chutnat ;-)

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu