Baklažán - fialové prekvapenie v kuchyni

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
29. 10. 2018
Nemáte odvahu otestovať túto fialovú zeleninu vo vlastnej kuchyni? Prekonajte strach a okúste tajomstvo baklažánu! Dokáže vám ponúknuť nezvyčajnú chuť na nekonečné množstvo spôsobov.

PLNENÉ BAKLAŽÁNY

Potrebujeme: 3-4 menšie baklažány, syr Bambino, bryndzu, kuraciu alebo morčaciu šunku, plátkový syr, vegetu, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, zemiaky, rascu

Postup: Baklažány ošúpeme z fialovej šupky, ošúpané ich umyjeme a rozdelíme na polovice. Mäkké vnútro vydlabeme lyžicou, pokrájame ho na drobné kúsky a vložíme do misky. K vnútru baklažánu pridáme jednu bryndzu, vytlačíme jedno veľké Bambino, pridáme na malé kúsky nakrájanú šunku. Dochutíme vegetou, mletým čiernym korením, červenou paprikou a soľou. Vzniknutou zmesou plníme baklažány a na záver ich prikryjeme plátkom syra. Baklažány poukladáme na plech a zvonka ich potrieme olejom. Zemiaky nakrájame na malé kúsky, dobre naolejujeme, posolíme a pridáme rascu. Zemiaky pridáme na plech k baklažánom a prikryté alobalom pečieme približne hodinu. Potom alobal zložíme a pečieme ďalšiu polhodinu. Môžeme podávať so zeleninovým šalátom.

NETRADIČNÝ BAKLAŽÁN

Potrebujeme: baklažány, šampiňóny, rajčiny, cesnak, cibuľu, červené víno, hladkú múku, čierne korenie, citrónovú šťavu, soľ, bobkový list

Postup: Baklažán ošúpeme a pokrájame na kolieska, či kocky. Tieto potrieme soľou, okoreníme, posypeme múkou a opečieme na panvici. Pridáme na malé kúsky nakrájanú cibuľu, cesnak, rajčiny, huby a podlejeme 2 dl červeného vína. Dochutíme bobkovým listom a citrónovou šťavou. Pomaly dusíme do mäkka. Podávame s ryžou.

GRILOVANÝ BAKLAŽÁN

Potrebujeme: baklažány, 2 vajcia, mlieko, tuk , 100 g hladkej múky, soľ

Postup: Baklažány ošúpeme a pokrájame na kolieska. 2 vajcia, hladkú múku a mlieko spolu zmiešame a vytvoríme riedke cesto. Baklažány posolíme a máčame v pripravenom ceste. Následne ich ukladáme na gril a opekáme. Podávame s ryžou, či zemiakmi. Vhodné je tiež ich podávanie s inou grilovanou zeleninou.

BAKLAŽÁN SO SMOTANOU

Potrebujeme: baklažány, olej, cibuľu, mletú červenú papriku, rajčiny, soľ, 2 dl smotany, 30 g hladkej múky

Postup: Baklažány ošúpeme a nakrájame na rezančeky. Na oleji opražíme cibuľu, pridáme k nej baklažány a posypeme mletou červenou paprikou. Postupne pridávame na drobné kúsky nakrájané a ošúpané rajčiny. Keď baklažány zmäknú, pridáme smotanu rozmiešanú s 3 lyžičkami hladkej múky. Dochutíme soľou, mletou červenou paprikou podľa potreby. Keď je všetko mäkká a chutné, môžeme podávať s ryžou, či zemiakovou kašou.

CESTOVINA S BAKLAŽÁNOM

Potrebujeme: baklažán, soľ, cesnak, olej, rozmarín, cestovinu

Postup: Baklažán nakrájame na drobné kúsky, posolíme a necháme soľ, aby do baklažánu nasiakla. Po asi 15 minútach opláchneme baklažány vodou a vysušíme. Na oleji opražíme cesnak a pridáme k nemu baklažány a rozmarín. Pečieme do mäkka. Podávame s cestovinami.

Pre Senior Portál napísala
Martina Halajová

 


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu