Ako si urobiť celozrnný chlieb podľa vlastných predstáv
Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
Kedysi sa chlieb piekol doma, dnes sa opäť vraciame do starých čias, ale s novou technológiou. Chlieb nepečieme v peci ale v elektrických rúrach a čoraz častejšie aj v domácich pekárňach. Výhodou pečenia chleba vo vlastnej réžii je, že si môžete vyrobiť chlieb presne podľa vašich predstáv.
Najzákladnejšou prísadou na výrobu chleba je múka. Múka sa získava z obilia viacstupňovým mlynským spracovaním zrna obilnín (mletím). Mletie je technologická fáza spracovania zrna obilnín. Pod mletím si predstavte mechanických operácie založené na postupnom drvení zrna obilnín, neskôr sa pridáva triedenie a čistenie. Zrno sa drví úderom, tlakom, strihom, rozotieraním alebo ich kombináciou. Výsledkom rôznych spôsobov drvenia sú rôzne fyzikálne vlastnosti múky. Základné druh múky, ktoré určite nechýbajú v žiadnej domácnosti sú múka hladká, polohrubá a hrubá. Okrem nich však môžete na pultoch predajní nájsť aj múku ražnú, špaldovú, celozrnnú a iné.
Celozrnná múka je mletá z celého zrna, a preto obsahuje okrem bielkovín, sacharidov a tukov tiež vlákninu a minerálne látky z klíčkov a vitamínov. Odporúča sa konzumovať výrobky z celozrnnej múky, pretože vás viac zasýtia a obsahujú viac výživných látok ako výrobky z bielej múky.
Keď chcete začať s vyrábaním domáceho chleba z celozrnnej múky, odporúča sa prechádzať postupne. Nepoužívajte na začiatku iba z celozrnnú múku ale miešajte ju s bielou.
Ak máte radi celozrnný chlieb, ktorý si kupujete v obchode, skúste si ho upiecť doma a uvidíte, aký je rozdiel medzi kupovaným a domácim chlebom.
Ponúkame vám jednoduchý recept na celozrnný chlieb, ktorý hravo zvládne každý upiecť aj v rúre
Suroviny:
400 g celozrnnej múky
100 g hladkej múky špeciál
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička oleja
2 čajové lyžičky sušeného droždia
50 g semienok (napr. ľan, sezam a slnečnica v ľubovoľnom pomere, alebo si vyberte, ktoré vám chutia najviac)
400 ml vody
Postup:
1. Vo vode vymiešajte olej a droždie. Nechajte postáť na teplom mieste asi pol hodinu.
2. Kým sa vám pripravuje kvások, môžete si zmiešať múku, soľ a semiačka.
3. Po pol hodine zmiešajte kvások s pripravenou zmesou, vymieste cesto a nechajte ho kysnúť, kým sa objem nezdvojnásobí.
4. Vložte cesto do pekáča vytretého olejom a vysypaného polohrubou múkou.
5. Pečte vo vyhriatej rúre na 200°C asi 55 minút.
6. Po vytiahnutí z rúry natrite chlieb roztokom vody so soľou.(zmiešajte v 2,5 dcl vody čajovú lyžičku soli)
Pre Senior Portál napísala
Veronika Pružinská
Diskuze
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.
Skutečně není nad vlastnoručně udělaný chlebík. Výhodou domácích pekáren je, že můžete i experimentovat s přísadami. A i ty ceny za pořízení pekárny nejsou (relativně) nikterak závratně vysoké. Dají se pořídit už i za tisícovku... A ten celozrný chléb je navíc velmi zdravý, dietní, vhodný i pro makrobiotiky.