Prastarý kvas

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
07. 12. 2017
Oddýchnuť si v príjemnom prostredí čajovni je isto uvoľňujúce. Pomaly ale isto nám však pribudnú teplé dni a v také piť teplý čaj nie je zrovna pre nás príjemné. Po čom teda siahnuť a stále ísť do obľúbeného prostredia našich tunajších čajovní?

Ľadové čaje a mliečne nápoje

Najoverenejším druhom pitia, po ktorom začneme čochvíľa siahať a na ktoré nás budú čajovne lákať, budú bezpochyby ľadové čaje pripravené z bylinných zmesí, ktoré sme popíjali v zime. Osviežujúce ovocné čaje podávané vychladené či z ľadom však v niektorých čajovniach môžete vystriedať o niečo sýtejšími mliečnymi nápojmi mnohých príchutí. Záleží od podniku a kreatívnosti pri výbere nápojového lístka.

Slovanská klasika

Nápoj, ktorý som, ako mnohí, objavila práve v čajovniach, má omnoho domáckejšie korene, ako by sa na prvé ochutnanie mohlo zdať. Farbou pripomína obľúbenú kofolu, vôňu ale nemožno prirovnať k ničomu známejšiemu. Chuťovo ide len o mierne ostrý sladkastý nápoj trošku pripomínajúci zázvor, avšak neštípe. Niektorým zvykne pripomínať ovocné cukríky, alebo zvláštny druh koly.

Okrem príchutí klasik sa oplatí ochutnať asi najvydarenejšiu príchuť a to kláštorný kvas čierna ríbezľa. Okrem nich sa občas v ponuke vyskytne aj šípka, zázvor, echinaciea alebo čučoriedka. Výhodou kvasu je, že nech si zvolíte hocijakú príchuť, budete mať pocit, že vždy ide o iný nápoj. Čo to kláštorný kvas ale je?

Tunajší pôvod

Kláštorný kvas, ktorý sa podľa etikety vyrába podľa starej receptúry (čo zas, pri lepšom prečítaní zloženia, až taká pravda nie je), má pôvod u slovanských národov. Aj na našom území bol známi už pred niekoľko stáročiami a rovnako ,ako dnes, sa vyrábal zo žitného sladu. Čo môže byť prekvapivé, je, že v skutočnosti nejde o kvások a ani pri výrobe neprechádza kvasením.

Kláštorný kvas je nealkoholický nápoj, ktorý bol rozšírený najmä medzi Slovanmi. Ako som už spomínala, vyrábal a vyrába sa z jačmenného sladu a cukru, preto by si mali na jeho pitie dávať pozor celiatici a diabetici. Zloženie je takmer úplne prírodné a správny kláštorný kvas neobsahuje príchute, ale poctivé výťažky ovocia, podľa ktorého má príchuť.

Blahodárne účinky

Kláštorný kvas vás nie len osvieži, ale aj čo-to dobrého urobí pre váš organizmus. Už len samotný žitný slad má na organizmus blahodárne účinky a obsahuje mnoho vitamínov skupiny B, ktoré, okrem iného, napomáhajú aj zdravému tráveniu. Okrem iného povzbudí aj ducha – napomáha pri únave, zvyšuje fyzickú výkonnosť a napomáha aj imunite. Posilňuje aj aktivitu mozgu a pozitívne pôsobí na regenerovanie nervového systému. To všetko v primeranej miere, aká je na pitie nápoja bežná. Napriek tomu možno napísať, že pitím kvasu robíte aj niečo pre svoju myseľ a zdravie.

Letné mesiace prinesú teplé slnečné lúče a vysoké teploty, ktoré nás budú nútiť schladiť sa. Prílišne studené nápoje však môžu viesť k nepríjemným chorobám s prechladnutia, preto platí: Keď sa aj chcete schladiť, všetko treba robiť s mierou.

Pre Senior Portal napísala
Lucia Zimanová


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu