Olivový čaj

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
12. 07. 2019
Už od antických časov sa plody olivovníka využívali ako potravina, drevom sa kúrilo a listy sa používali pri liečení chorôb.Olivy, ktoré sa považujú za jedny z najstarších jedlých plodín poznáme už 5 až 7 tisíc rokov, pochádzajú z Kréty. Rýchlo sa rozšírili do Egypta, Grécka, Palestíny a Malej Ázie.

Spomínajú sa v Biblii, opísané sú aj v dielach starobylej egyptskej civilizácie a veľkú úlohu zohrávali aj v gréckej mytológii, kde sa spomína, že bohyňa Aténa v súťaži s Poseidónom kvapla kvapku vody do údolia, kde potom vyrástol olivovník. Olivy sú dobrým zdrojom mono nenasýtených mastných kyselín a dobrým zdrojom vitamínu E. Až 75% celkového obsahu tuku tvorí oleínová kyselina, o ktorej je dokázané, že znižuje hladinu cholesterolu. Vďaka stabilite mono nenasýtených mastných kyselín, olivy chránia bunky, osobitne v kombinácii s vitamínom E. Ich vzájomné pôsobenie znižuje riziko poškodenia buniek, ako aj vznik zápalových procesov. Olivy pomáhajú aj prevencii a vývoji srdcových chorôb.

Okrem mono nenasýtených mastných kyselín a vitamínu E, olivy obsahujú aj množstvo aktívnych látok, ako sú polyfenoly a flavonoidy, ktoré pôsobia protizápalovo. Ich pôsobením sa zmierňujú symptómy astmy, osteoartritídy a reumy, tri choroby, na ktorých vzniku nesú najväčšiu vinu voľné radikály. Ukázalo sa, že vitamín E z olív môže dokonca zmierniť návaly tepla u žien v klimaktériu.

Ako sme už spomenuli, z olivovníka sa využívajú ako plody, tak i listy. A práve z nich sa varí veľmi zdravý olivový čaj. Čoraz častejšie sa používa na celkové uvoľnenie, pozitívne pôsobí proti nervozite a pri poruchách spánku. Príprava je veľmi jednoduchá, 2 kopcovité lyžičky olivových listov zalejeme ¼ litrom vriacej vody a lúhujeme približne 10 minút. V niektorých krajinách sa lúhujú aj čerstvé listy z olivovníka, no u nás nájdeme len sušené listy vo vrecúškach.

Nie každý si obľúbi chuť olivového čaju, tak ako nie každému chutia olivy. Ale jedna šálka olivového čaju denne vám pomôže predísť i rôznym chorobám. Chuť tohto čaju nie je trávnatá, horká, trpká či rastlinná, ako si mnohí môžu myslieť. Olivový čaj z listov má jemne sladkú arómu a príjemnú chuť.

Medzi hlavné účinky olivového čaju patrí:

  • Bojuje s vírusmi, zabraňuje ich opätovnému vráteniu sa
  • Pomáha krvnému obehu
  • Zabraňuje vysokému cholesterolu
  • Antibakteriálne účinky
  • Prevencia proti nachladeniu, chrípke a herpesom
  • Posilňuje celý imunitný systém

Olivový čaj sa len nedávno dostal do popredia, jeho účinky sú naozaj liečivé a pomaly ale isto sa z neho stáva najlepší a najzdravší bylinkový čaj.

Pre Senior Portál napísala
Michaela Ďurcová


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu