Deň v kuchyni diabetika

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
14. 11. 2017
Niektorí ľudia sa v tom, čo zjedia, obmedzujú dobrovoľne, iným to prikáže lekár a nevyliečiteľná choroba. Že však nie je všetkým dňom koniec s človek si môže aj tak dopriať to, na čo má chuť, len v primeranom množstve, nevie každý. Pre diabetikov je preto najdôležitejšie mať prehľad v sacharidových jednotkách, ktoré im pomôžu zorientovať sa v tom, koľko čoho môžu zjesť a čo si smú dopriať.

Záleží od stupňa cukrovky

Presne určiť, koľko sacharidových jednotiek má diabetik za deň prijať, sa nedá. Záleží od stupňa cukrovky, stavu pacienta a od toho, či už musí užívať inzulín a v akom množstve. Cukor sa totižto v rôznej časti dňa spracováva rôzne rýchlo, taktiež záleží od druhu skonzumovaného jedla, pravidelnosti v jedení a mnohých iných faktorov.

Základom správnej diabetickej diéty je pravidelnosť – spravidla sa uvádza jesť každé 3 hodiny. Denný jedálniček by mal obsahovať o niečo sacharidovo bohatšie raňajky, potom ľahkú desiatu, primerane sýty obed, najlepšie ovocný olovrant a o niečo jednoduchšiu večeru. Diabetici užívajúci inzulín aj v neskorších večerných hodinách by si mali zvyknúť na dve ľahšie večere. Všetko však záleží od rád diabetológov!

Sacharidové jednotky

Pod týmto slovným spojením sa skrýva počet sacharidov obsiahnutých v jednotlivých pokrmoch, uvádzaný v pomere 1 sacharidová jednotka = 10 g sacharidov v pokrme. Na sacharidy bohaté potraviny, na ktoré by si diabetici mali dávať pozor, sú predovšetkým zemiaky, ktoré sú bohatou súčasťou našej kuchyne. Ak sú ako príloha, mali by sa uskromniť na jednu väčšiu lyžicu, viac však nie.

Jedlo doobeda

Typické raňajky väčšinou tvorí biely chlieb či rohlíky, maslo a káva s mliekom. Ak zoberieme do úvahy krajec chleba (bieleho alebo čierneho), bude mať 2 SJ, maslo 0,5 a káva s mliekom a jednou lyžičkou cukru tiež okolo 0,5 SJ. Nemusíte sa ale ľakať, takéto množstvo sacharidových jendotiek na ráno je väčšinou prijateľná dávka

Desiata by ale mala byť o niečo chudobnejšia, ako príprava na spracovanie obedu. Najideálnejšie je ovocie, takže na desiatu si diabetik kľudne môže dať až dve menšie mandarínky (1SJ) či poriadnu porciu ríbezlí. Celkovo väčšina ovocia nemá až toľko sacharidových jednotiek, akoby sme predpokladali. Melónu na desiatu aj olovrant si pokojne môžu dať 2 až 3 krajce a stále neprekročiť 1 SJ.

Výdatný obed

Mäso je priateľom diabetikov, keďže sacharidových jednotiek sa v ňom veľa nenapočíta. Ako jeden so šikovných receptov s prepočtom sacharidových jednotiek môžete skúsiť napríklad nasledovný:

Kuracie prsia v alobale:

3 kuracie prsia 0 SJ
1 veľká mrkva 0 SJ
1 veľká cibuľa 0 SJ
200 g syru 1 SJ
na dochutenie soľ a korenie

Kuracie prsia nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme. Syr nastrúhame, cibuľu a mrkvu nakrájame na čo najdrobnejšie a spolu s kuracími kockami všetko premiešame. Pripravenú zmes zabalíme do alobalu, ktorý poriadne uzavrieme, dáme na plech a podlejeme vodou. Pri 220 °C pešieme 20 minút.

Ako prílohu skúste dva stredne veľké uvarené zemiaky, zľahka osmažené na panvici s čerstvou bazalkou. Príloha má približne 2 sacharidové jednotky.

Olovrant a večera

Ak sa cítite po obede stále dostatočne najedený, siahnite opäť po ovocí alebo po dia pudingu, ktorý má približne 0,5 SJ. Večera by však opäť mala byť o niečo bohatšia, ale na trávenie ľahšia. Málo SJ majú ryby, príloha k nim by sa mala pohybovať okolo 2 sacharidových jednotiek.

Takáto diéta môže byť krátkodobo vhodná aj pre ľudí, ktorí chcú schudnúť. Zdraví človek však potrebuje denne prijať omnoho viac sacharidových jednotiek, aby mu ich nedostatok v tele nespôsobil šarapatu.

Pre Senior Portal napísala
Lucia Zimanová


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu