Sardínia

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
13. 11. 2018
Kúzelný ostrov v Stredozemnom mori s čarokrásnymi piesočnatými plážami, azúrovým morom a nezničenou prírodou. Sardínia uspokojí požiadavky i tých najnáročnejších, ktorí hľadajú pokoj, odpočinok v krásnej prírode, ale i komfort.

Taliansky ostrov v Tyrrhenskom mori, ktorý sa nachádza medzi Baleárskymi ostrovmi a Apeninským polostrovom, južne od Korziky.  Sardínia má niekoľko neodolateľných stredovekých pamiatok a prekrásne pláže. Stretnete sa tu s relatívne nedotknutým pobrežím Costa Verde, plnými plážami turistickej enklávy Alghero, môžete trekovať v horách, alebo navštíviť tradičnú kultúru v provincii Nuoro. Sardínia patrí k najmenej osídleným talianskym ostrovom. Tichá horská krajina a tisíce typických okrúhlych obytných veží z doby kamennej a bronzovej, okúzľujúce mestečká a rozprávkové pobrežie garantujú atraktívnu dovolenku. Najlepšie sa na Sardíniu doplavíte z Janova, Livorna a Civitavecchia. Cesta trajektom trvá približne 10 hodín. Letisko sa nachádza v Cagliari, Olbia a Alghero.

Podnebie je tu prímorské, subtropické s dlhým suchým letom a miernou, vlhkou zimou. Od júna do septembra skoro neprší. Priemerné letné teploty od 20°C do 24°C. Teplota mora je od 20°C v júni po  23°C v auguste.

Okrem tradičných talianskych jedál sa oplatí vyskúšať Culurgiones - typické cestoviny mesta Ogliastra podobné ravioli, plnené zemiakmi, ovčím syrom 'Pecorino', cibuľou, mätou a cesnakom. Seada sú ravioli plnené čerstvým syrom s príchuťou citrónu, ktorý sa počas varenia Seady roztápa. Praží sa a podáva s medom.  Porcheddu je špecialitou vnútrozemia ostrova, ide o prasiatko pečené v špeciálnej diere, vykurovanej miestnymi drevinami (najčastejšie dubom). Oplatí s vyskúšať aj stredomorské ryby. Pesce azzurro je špecialitou pobrežia Sardínie. Dajú sa  kúpiť aj na rybom trhu, koná sa skoro ráno. Vyskúšať sa oplatí aj sardínske pečivo, ostrov ponúka množstvo druhov. 

Miestnou špecialitou je alkoholický nápoj Mirto. Vyrába sa z vína, príchuťou sú plody miestneho kríka mirta. Iným miestnym alkoholom je Fil'e ferru - železné víno, názov pochádza  z 19. storočia, kedy boli fľašky zahrabané do zeme a miesto zahrabania bolo označované železným drôtom. Limoncello – sladko-kyslý nápoj s citrónovej kôry, podáva sa chladený, vyrába sa miestne. Vernaccia di Oristano – silné víno vyrábané v regióne Oristano. K vínu sa podáva  miestne pečivo.  Vermentino di Sardegna je ľahké víno so silnou minerálnou príchuťou.

Pláže na Sardínii sú známe jemným, bielym pieskom a priezračným, tyrkysovým morom. Na niektorých miestach sú piesočné duny, dajú sa nájsť aj malé skalnaté pláže. Na niektorých   poskytujú slnečníky a lehátka zadarmo. Kúpanie bez plaviek je zakázané,  „hore bez“ sa  toleruje. Na všetkých plážach platí prísny zákaz stanovania a nocovania pod šírym nebom. Za nedodržanie sa platia pokuty až niekoľko tisíc euro.  Čo sa suvenírov týka, originálnym darčekom môže byť národný nápoj Mirto. Predáva sa v ručne vyrobených fľašiach rozličných tvarov, často obalených v korku. Typickým suvenírom je ručne vyrobený prsteň  s polodrahokamom alebo koralom "Fede Sarda". Tradičnými výrobkami koberčeky z ovčej vlny, alebo nože. Na históriu ostrova odkazujú reprodukcie bronzových sošiek – nuragov. 

Pre Senior Portál napísala
Michaela Ďurcová


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu