Brokolica

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
15. 04. 2019
Brokolica je hlúbovitá zelenina podobná karfiolu svojím tvarom. Farbou môže skorej odpudzovať, ale naozaj len ňou, pretože chutí skvelo.

Okrem toho obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ak zjete jednu hlavičku brokolice, dokonca prekročíte odporúčanú dennú dávku, ďalej vitamín E, B1 a B2. Je zdrojom beta-karoténu, vápníka, fosforu a síry. Čím sú ružičky brokolice tmavšie, tým viac vitamínu C aj beta-karoténu obsahujú.

Konzumácia brokolice je odporúčaná ako prevencia proti nádorovým ochoreniam, pretože obsahuje veľa antioxidačných látok. Tiež aktivizuje látkovú výmenu, zlepšuje prácu srdca, svalov a nervov. Pôsobí protiskleroticky, je vhodná pre diabetikov aj malé deti, keďže je ľahko stráviteľná.

Pri nákupe brokolice, dávajte pozor, aby listy neboli zvädnuté alebo žlté. Čerstvá brokolica má zelený alebo modrozelený odtieň. V chladničke vydrží až tri dni a mrazením sa uchováva väčšina jej výživných látok. Brokolicu môžete variť, zapekať, smažiť. Najvhodnejším spôsobom je varenie, stonku varíme asi 15 minút, ružičky 7 min. Ak chcete variť brokolicu vcelku, stonku najprv nakrojte dohĺbky, môže sa potom variť rovnaký čas ako jemnejšie ružičky.

Brokolica pochádza pravdepodobne z oblasti Stredozemného mora, preto najviac receptov obsahujúcich túto zeleninu nájdete v talianskej kuchyni. Niektoré z „brokolicových receptov“:

Brokolicová polievka

Potrebujeme: 300 g brokolice, pol kila polievkových písmenok, 350 g hladkej múky, lyžica petržlenovej vňate, lyžica slnečnicového oleja, 1 a pol litra vody, troška soli.

Postup: Brokolicu očistíme a rozoberieme na ružičky. Stonku nakrájame na kolieska. Na oleji osmažíme múku a zalejeme 1,5 litrom vody. Privedieme k varu a následne pridáme brokolicu. Keď sa polievka začne opäť variť, ponecháme ju na prudkom ohni 5 min. Prisypeme písmenká, necháme prejsť varom. Posolíme podľa chuti a pridáme petržlenovú vňať. Na miernom ohni necháme ešte 10 minút „prebublávať“.

Hrianky s brokolicou

Potrebujeme: pol kila brokolice, 8 plátkov šunky, 8 plátkov syra, 8 krajíčkov hriankového chleba, 60 g obyčajného masla, zeleninu podľa vlastného výberu.

Postup: Brokolicu vložíme na 9 min. do vriacej vody, vyberieme a necháme zatiaľ tak. Krajíce z oboch strán potrieme maslom, položíme ich na plech vystlaný alobalom a pokryjeme plátkami šunky. Na hrianky porozkladáme brokolicu, navrch dáme syr a pečieme vo vyhriatej rúre. Nakoniec ozdobíme zeleninou a podávame.

Syrová brokolica

Potrebujeme: jedna väčšia brokolica alebo vrecko mrazenej brokolice, 3 kocky taveného syru, 50 g syru Niva, 2 dcl polotučného mlieka, kúsok masla, soľ, majoránka, 2 strúčiky cesnaku, čierne korenie.

Postup: Mlieko vylejeme do hlbšej panvice, ochutíme korením, soľou, majoránkou, pridáme pretlačený cesnak a privedieme do varu. Na menšie kúsky nakrájaný tavený syr a rozdrobenú Nivu pridáme a rozmiešame, aby nezostali hrudky. Stále miešame, až kým omáčka nezhustne. Odstavíme z plameňa a zakryjeme. Medzi tým do vriacej osolenej vody pridáme ružičky brokolice a varíme asi tri minúty. Precedíme a dáme do hrnca, pridáme maslo, zamiešame a zakryjeme, kým sa nerozpustí. Nakoniec brokolicu poukladáme na tanier a polejeme syrovou omáčkou.

Pri používaní brokolice by sme mali pamätať na dve veci. Na jej arómu, ktorá sa zvýrazňuje pri tepelnej úprave varom a druhou je nadúvanie. To sa dá zmierniť pridaním cesnaku, feniklu, estragónu alebo bobkového listu.

Pre Senior Portál napísala
Lucia Benková


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Zuzu87 | 04. 03. 2011, 19:36

brokolicu mám veľmi rada a určite vyskúšam aj ponúkané recepty :)

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu