Alergia na potraviny: Ovocie a zelenina

Pošlite nám svoj recept Sdílet na Facebooku
13. 07. 2018
Jesť ovocie a zeleninu je zdravé, o tom niet pochýb. Nie každý si ale tento zdravý luxus môže dovoliť. Ak mu je po zjedení ovocia, alebo zeleniny, nevoľno, má nepríjemné pocity, tráviace ťažkosti, či dokonca sa vyskytnú vyrážky, je načase popremýšľať o návšteve alergológa. Aj ovocie a zelenina sú totižto jej častým vyvolávačom!

Nástrahy pri varení

Než prejdeme k upozorneniam na jednotlivé druhy ovocia a zeleniny a možné reakcie, treba upozorniť aj na manipuláciu s nimi. Pokiaľ je niekto alergický na ovocie či zeleninu, nie len, že by ju nemal jesť, ale ani sa jej dotýkať, či byť v jednej miestnosti s človekom, ktorý ju krája či varí. Aj výpary pri varení, či vôňa šťavy môžu vyvolať veľmi silnú alergickú reakciu. Už aj obyčajné rozkýchanie sa môže byť zlé, nie to ešte vdýchnutie čiastočok pripravovaného ovocia, alebo zeleniny.

To, čo vyvoláva alergiu, sú rôzne chemické látky prítomné v plodoch, ale aj peľ, keď kvitnú, či dokonca niektoré môžu vadiť len v surovom stave. Občas naozaj postačí len tepelná úprava, ktorá zničí presne tie látky, na ktoré reaguje organizmus prehnane.

Alergény medzi ovocím

Pokiaľ ide o alergie na ovocie, najpočetnejšie u nás sú na citrusové a tropické plody. Je to spôsobené aj tým, že sa tu prirodzene nevyskytujú a naše organizmy na ne preto nie sú zvyknuté. Klasický alergén je napríklad ananás, ktorý môže vyvolať rôzne opuchy. Banány sú taktiež rizikom pre alergikov, najmä čím sú zrelšie, tým sú nebezpečnejšie. Banány taktiež môžu vyvolať aj migrény. K väčšine alergických reakcii na citrusy a tropické plody dochádza pri konzumácii ich jadierok, ktorým by sa ale aj nealergici mali vyhýbať.

Naše tunajšie ovocie nezvykne vyvolávať také silné reakcie, ako zahraničné. Medzi tie najagresívnejšie však patria broskyne, ktorých jadrá by sa nemali jesť vôbec. Aj samotná dužina môže spôsobiť zdravotné problémy a z našich ovocí sú reakcie na ňu asi najsilnejšie. Ďalej sú možné alergické reakcie vo forme svrbenia či menších opuchov aj na hrušky, marhule a jablká. Vo väčšine prípadov ale ide o precitlivelosť, nie alergiu a zvykne len zhoršiť akné u dospievajúcich. Vekom sa zvyknú vytratiť.

A čo zelenina?

Ani zelenina v množstve alergénov nezaostáva za ovocnými plodmi. Najagresívnejšie prejavy máva alergia na petržlen, kde sa od opuchov po výsyp či dusenie môže vyskytnúť čokoľvek. Rovnako nebezpeční môže byť aj zeler či dokonca často jedávaná mrkva. Jediným, kto je vyňatý z alergii, sú zemiaky. Jedna z látok, ktoré obsahujú, potláča všetky možné prehnané alergie imunitného systému.

Ak ide o zeleninu, ktorá sa k nám dováža a pestuje len posledné desaťročia, väčšine sa vybaví melón. Tento chutný dužinatý plod skrýva svoje alergické nebezpečenstvo v jadierkach a pokiaľ ide o žlté melóny, aj v dužine.

Ak vás tento článok vyľakal, nebojte sa. Alergie na ovocie a zeleninu nie sú zas až tak rozšírené a skôr sa vyskytujú v spojitosti s inými alergénmi. Stačí sa len mať na pozore.

Pre Senior Portál napísala
Lucia Zimanová


Diskuze

Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť, respektive zaregistrovať.

Na seznam článků

 
 
PRIHLÁSIŤ SA REGISTROVAŤ SA
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Odporučiť známemu